Ryska knepet: Byt flagg

Får du inte tävla i tennis eftersom ditt lands ledare för krig utomlands? Byt land!

Text:

När Vladimir Putin beslutade sig för att invadera Ukraina förde det med sig inte bara lidande och blodspillan för grannlandets befolkning och ryska soldater. Även Rysslands civilister har fått känna av krigets effekter, om än i lindrigare grad. Bojkotter och sanktionspaket har skakat den ryska ekonomin. Den som vill ha en hamburgare från McDonalds får numera vända sig till en inhemsk motsvarighet. I brist på fordonskomponenter har man tvingats återuppliva en ökänd bilmodell från Sovjettiden. Kriget har till och med satt sina spår på den ryska idrottsvärlden.

Nyligen meddelade Vasaloppet att åkare från Ryssland och Belarus inte tillåts delta varken i år eller nästa år med anledning av invasionen av Ukraina. Det är bara ett av många idrottsevenemang som bojkottat idrottare från de båda länderna. Tennisturneringen Wimbledon har gjort detsamma. Men för den som inte vill sitta sysslolös i flera år finns möjligheter att kringgå spelförbudet.

Natela Dzalamidze. Foto: si.robi (CC BY-SA 2.0)

Tennisspelaren Natela Dzalamidze är född i Ryssland, och har spelat i Wimbledon två gånger tidigare. En tredje såg ut att inte bli av för 29-åringen. I veckan meddelade dock Dzalamidze att hon helt enkelt byter nationalitet. I stället för att spela för Ryssland tänker hon nu spela för Georgien, ett land Ryssland invaderade och delvis ockuperade år 2008.

Wimbledonmästerskapet inleds den 27 juni. Av allt att döma kommer Natela Dzalamidze att delta. Enligt en talesperson för Wimbledon går ryskans, numera georgiskans, knep inte att stoppa. Stadgarna gör att man är maktlös att förhindra hennes deltagande under georgisk flagg.

Fokus-redaktionen står däremot som vanligt redo med goda råd och lösningar i kristider. Om de ansvariga på Wimbledon fortfarande vill stoppa henne från att spela bör de be en stilla bön att Georgiens pass tillverkas i en finsk passmaskin.

***

Text: