Ryssland slutar aldrig fascinera och skrämma

Misären, hopplösheten och laglösheten som bredde ut sig i Ryssland under nittiotalet beskrivs väl i serien Trauma Zone Russia 1985-1999.

Text:

Toppbild: AP

Toppbild: AP

Vi är nog många som försöker hålla oss borta från Youtube. Risken med att bara flukta lite är för stor. Innan du vet ordet av dras du ner i en bottenlös gegga av klipp med kraschande bilar, kollapsande byggnader, sjungande underbarn och överbegåvade husdjur. Skäggiga damen finns säkert också där någonstans. När du väl lyckas ta dig upp till ytan igen har det gått en timme. Minst. 

Men där finns faktiskt guldkorn också, om man vet var man ska leta. Därför ett tips; sök på Trauma Zone Russia 1985-1999. Det är en serie från BBC i sju delar (gratis och reklamfri) som beskriver ”hur det kändes att genomleva kommunismens och demokratins kollaps”. 

Serien är ihopklippt av den originelle filmaren Adam Curtis från hundratals timmar reportage, intervjuer och nyhetsinslag som det brittiska public service-bolaget gjorde i Ryssland under de aktuella åren. Korta texter sätter klippen i ett sammanhang, men det finns ingen berättare som tolkar bilderna eller sentida intervjuer med experter som analyserar händelserna i skenet av efterklokhetens lampa. Resultatet är sensationellt. Om någon fortfarande tror att socialismen åt alla lycka bär, borde detta vara obligatorisk tittning. Men för oss andra har serien en annan lärdom. 

Misären, hopplösheten och laglösheten som bredde ut sig i Ryssland under nittiotalet frammanas på ett sätt som gör ett närmast fysiskt intryck. När så den försupne och oduglige Boris Jeltsin efterträds av Vladimir Putin i slutsekunderna känner man nästan lättnad å det ryska folkets vägnar, trots att vi vet hur det gick sedan. 

Nej, Ryssland upphör inte att fascinera. Och skrämma. En pusselbit för att förstå landet bättre ger också Oscar Jonsson i boken Hotet från Ryssland. Och Kina-kännaren Gunnar Lindstedt beskriver i en djuplodande artikel hur president Xi Jinping cyniskt använder Putins krig i Ukraina för att etablera sitt land som en ny supermakt som kan utmana USA. 

Hu! Skäggiga damen framstår plötsligt som ett ganska lockande tidsfördriv. 

***

Text:

Toppbild: AP