Släng dig i väggen, PM Nilsson!

Nilssons tjuvfiske bleknar i jämförelse med tjuvfisket som avslöjades i Spanien häromdagen.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

När PM Nilsson – fordom chef för DI:s ledarsida och statssekreterare, snart vd för Timbro – togs på bar gärning med nyfiskad ål i båten, räknade Havs- och vattemyndighetens kontrollant till 15 stycken av de hala fiskarna. Det ledde som bekant till både strafföreläggande och att Nilsson i början på året lämnade sin post i statsrådsberedningen. 

Fokus vill på intet sätt relativisera brott, men Nilssons tjuvfiske bleknar ändå i jämförelse med det som avslöjades i Spanien häromdagen. Polisen beslagtog då 18 ton ål och ålyngel samt arresterade ett trettiotal smugglare. Parallellt gjordes tillslag i flera andra EU-länder där ytteligare 7 ton ålar hittades och ytterligare tjuvfiskare greps. 

Den illegala fångsten var avsedd att transporteras till Asien där efterfrågan på fisken är enorm. Ålyngel kan betinga så mycket som motsvarande över 100 000 kronor per kilo. Verksamheten bedrivs i industriell skala av den organiserade brottsligheten. 

”Polisen har hittat skalbolag som är skapade uttryckligen för att exportera ål till Asien. Ålarna har gömts bland andra frysta exportvaror”, hette det i ett pressmeddelande från polismyndigheten. 

Beståndet av europeisk ål tros ha minskat med uppemot 90 procent de senaste 30 åren och sedan 2009 är arten klassad som utrotningshotad och handeln är belagd med restriktioner enligt Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora.

***

Text:

Toppbild: TT