Stoppa köpstoppet

Summan av samhällets moralism är konstant. Från gamla tiders svavelpredikande prästerskap till dagens nypuritanska domedagsvänster är den röda tråden rent självlysande: du skall icke njuta, du skall icke trivas, du skall icke belöna dig.

Den så kallade konsumtionskritiken är central i denna mörka idétraditions nuvarande form. Uttråkade medelklassföreträdare skriver spaltmetrar i Dagens Nyheter, för att inte tala om hela böcker, om hur skönt det är att underkasta sig den självspäkande moralen och låta bli att shoppa. Det är ett spektakel utan dess like.

Jag har själv provat på perioder av shoppingstopp. En av mina längsta sådana inföll under förra året, då jag inte hade råd att köpa så mycket som en t-shirt utan att spräcka budgeten. Månad ut och månad in varade denna underbara, renande, moraliskt högresta tid som snart började kännas som en hel epok i mitt liv. Vilken glädje jag fann i avståendet! Vilka fromma insikter jag nådde i detta tillstånd av asketisk underkastelse! Vilket meningsfullt lidande jag utstod genom att slå detta personliga wellnessrekord!

Eller? Jag minns inte riktigt hur jag mådde, faktiskt. Jag var nämligen fullt upptagen med att göra allt jag kunde för att ta mig tillbaka till plus. Detta kanske kan vara svårt att förstå för människor vars främsta drivkraft är ett aldrig sinande självhat, en aldrig vilande vantrivsel i en kultur med hyfsat välstånd, men för många av oss är ekonomiska svårigheter någonting … negativt. Det kan rentav störa nattsömnen en aning att inte veta hur man ska få ihop till ett par hela vinterskor. Kalla mig gärna dum i huvudet, men jag undviker helst fler shoppingstopp.

En gång fanns en svensk vänster som intresserade sig för materiellt välstånd. Det kan låta fullkomligt oerhört, men ibland ryckte den fram på bred, folkligt förankrad front och drev igenom sådana konsumtionsstödjande satsningar som barnbidrag och höjda pensioner. Faktum är att materialismen – idén om att historien till stor del formas av ekonomiska faktorer och att arbetarklassens intressen bör främjas med en politik som konsekvent förbättrar dess vardagliga villkor – fram till sisådär Berlinmurens fall var själva grunden för hela vänsterrörelsen. Så inte längre.
För det skenheliga svavelbombardemanget bara fortsätter; dessutom helt oemotsagt av högern. Du skall icke köpa mer än du absolut behöver. Du skall icke röka. Du skall icke köra fyrhjulsdrivet. Du skall icke köpa vin en lördagskväll. Du skall icke titta på porr. Du skall icke spela våldsamma datorspel. Du skall icke äta kött. Du skall icke sitta och glo på din mobil­telefon. Du skall icke gå med vinst. Du skall icke tro på den djävulskt förledande reklamen. Du skall icke försöka göra dig snygg på gymmet. Du skall frigöra dig från ditt falska medvetande, fly din gyllene bur, underkasta dig den nya bistra nyandligheten och trampa fram din egen hjärtegoda mys-el på en biodynamiskt odlad salladscykel.

Varje budord ovan kanske har sina hyfsade meriter. Men sammantaget? För en vanlig syndare går det knappt att andas längre.

Jag rekommenderar följande kur, till fromma för såväl individens lycka som samhällets välmåga. Shoppa när du kan. Shoppa onödigt, shoppa fel, shoppa om. Köp en gigantisk Webergrill och servera gästerna drypande mängder kött framför 100-tumsteven med en extra dieseldriven generator ute i trädgården, så att de reklamfinansierade fotbollssändningarna från Brasilien i sommar kommer till sin rätt. Gör det som en sista, förtvivlad motståndshandling. Gör det för BNP.

Text: