Sundling: De bortglömda husen med biosalong som säljs för miljonen

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Har man inte akut bostadsbehov finns inget upplyftande med bostadsannonser. Eller inte ens om behovet finns. Allt ser likadant ut: öppen planlösning och grå soffor. I princip allt är för dyrt.

Så kommer, i en klass för sig, fastighetsmärklarbyrån Carlsson Ring. Med lägre annonspriser har den lyckligtvis kunnat breda ut sig lite.

Det är en oemotståndlig läsning! Samma soffor (fast mörka) men allt annat än öppen planlösning. I lägen och på platser man aldrig ser annars.

Här finns hus till salu; hus byggda av drömmar, för att travestera Sven-Ingvars Hus till salu (skrevs av Peter LeMarc).

Inget av Uppvik & döttrars tidigare storvulna mäklarpoesi, som möjligtvis går an på Österlen – inte i Stöde eller Norberg. Utan överord, ändå glimtar av drömmar: »byggnaden från 1935 inhyser i sina 428 kvm bland annat ett fullt utrustat bageri samt övervåning och källare med potential« om en före detta skola utanför Fränsta i Medelpad.

Eller fastigheten i centrala (!) Delsbo i Hälsingland som har en bostadsdel på 115 kvadrat och en lokalyta på 1 357 kvadrat. Dit hör bland annat en dansstudio, en secondhandbutik och en möbelaffär.

För några år sedan följde jag utvecklingen när Folkets hus i Guldsmedshyttan (bara namnet!) var till salu. De 900 kvadraten bjöds ut för 2 500 000 kronor. Trots 13 rum, egen biosalong och ett mindre storkök gick det trögt. Till slut, sommaren 2019, såldes fastigheten för 1 350 000 kronor.

Kollegorna med små barn bor trångt i tvåor och har nu också distansarbetat, samtidigt som de intensivt letar nya boplatser med eller utan grå soffor. Man borde kanske tipsa: Ring Carlsson! Ring!

Men det handlar om att i Fränsta eller Delsbo finns husen men inte jobben. Utkomst men inte inkomst – kanske.

Ändå är det, i det övriga gråtöcknet, tröstefullt att se husen byggda av drömmar.

Villa & snickeriverksamhet i Hassela någon? Det finns ett hus till salu  …

Text:

Toppbild: TT