Törnmalm: Hellre likgiltig än röd som journalist

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

I början av 00-talet var journalisterna höger. Det fattade varenda kotte som kunde läsa en årsredovisning; reportrarna jobbade för medieföretag som drevs av rovgiriga ägare  till höger på den politiska skalan. Stämplade!

Sedan kom 10-talet och alla journalister blev vänster. Ja, åtminstone i ögonen på ytterhögern och för all del några riksdagspartier. I valrörelsen 2018 kallade exempelvis KD-ledaren Ebba Busch SVT och SR för »statstelevisionen« och »statsradion«. Alltmedan hennes policychef Johan Ingerö, som har en förkärlek för politiken på andra sidan Atlanten, dömde ut slutdebatten i SVT för ett »hatchet job«. Alltså ett beställningsjobb.

Sedan har vi moderaten Lars Beckman. Ja, var i hans mediala konspirationsteorier ska man ens börja nysta?

Kritikerna lutar sig ofta mot en gammal studie som anger att journalister röstar på Miljöpartiet. Så kan det mycket väl ha varit. Men är det något som styr dem i vardagen? Journalistikprofessorn Jesper Strömbäck konstaterade nyligen i Borås Tidning att olika riksdagspartier gynnas och missgynnas vid olika tillfällen i medierna. Studier från Göteborgs universitet visar dessutom att allianspartierna under valrörelsen 2018 fick en mer gynnsam mediebevakning än de rödgröna partierna.

Svaret tycks alltså vara nej.

Den som ändå tvivlar rekommenderas att besöka en helt vanlig redaktion. Och bevittna hur slätt Stefan Löfvens väl eller ve står sig mot att får starta tidningen med ett avslöjande som knäcker ett S- eller MP-statsråd, eller ännu hellre vräker omkull en hel regering. Oavsett färg.

Tänk om kritikerna på Helgeandsholmen visste hur svårt journalister dagen efter en vanlig nyhetsdag har att komma ihåg vem de pratade med, ännu mindre vad som sas.

Det spelar liksom ingen roll eftersom det efter några år i branschen, jag är ledsen att säga det, bara är ett jobb.

Men det är kanske svårt för kritikerna att förstå, drivna av konflikter och att alltid få sin mening hörd, vad som får vanligt folk att gå upp ur sängen om morgonen.

Text:

Toppbild: TT