Törnmalm: Inget biter på nätkrigaren Hanif Bali

Text:

»Moderat men inte måttlig«, lyder högerns meste nätkrigares motto på Twitter. Hanif Bali gjorde sig ett namn våren 2016 när han och partikamraten Niklas Wykman i riksdagen röstade mot partilinjen i en folkmordsfråga. Som resultat petades de från sina utskottsplatser av dåvarande partiledaren Anna Kinberg Batra. Men hade samtidigt visat att de så kallade Pojkarna inte tog order från en svag partiledning.

Sedan dess har Bali svingat vilt i twittermörkret. Batikhäxor och syltryggar har pekats ut, gjorts ner och fått utstå hot av svansen av nättroll som följer den frispråkige moderaten.

När han attackerade Moderaternas förre partiledare Carl Bildt – statsminister tillika utrikesminister – för hans relation med Iran. Då såg det emellertid mörkt ut för Bali; Moderaternas riksdagsgrupp kallades till krismöte över telefon.

Skulle detta bli slutet för Balis oheliga nätkrigande?

Svaret blev nej. Visst, återigen förlorade Hanif Bali några förtroendeuppdrag i partiet, och det blir sannolikt lugnare i de vuxnas rum i riksdagen. Men han uteslöts inte ur partiet. Belades inte med twitterförbud. Snarare gavs han bekräftelse på att allt han skriver – oavsett hur osmakligt det uppfattas – är ok.

Och med det visade ytterligare en moderatledning hur svag den är.

Läs också: M i krismöte efter Hanif Balis twitterhån

Det har internt talats om en osynlig Ulf Kristersson, som låter såväl frispråkiga Solnamoderater som frifräsande skåningar göra upp om det moderata narrativet, utan brösttoner från Blasieholmen. Att ge sig på Bali har sitt pris, det förstår alla i politiken som med avund betraktar hans förmåga att mobilisera. Låt vara att en stor del av hans följare lika gärna skulle kunna rösta på Sverigedemokraterna, och att budskapet inte alltid är något andra etablerade politiker vill skriva under på. Men det räcker med att Bali reser sig ur sängen och konstaterar att solen skiner för att få tusentals delningar och retweets – och det är inte kattskit när allt mer av den politiska kommunikationen sker digitalt.

Att ge sig på Niklas Wykman och hans gäng har också sitt pris. Det är ingen hemlighet att Pojkarna utgör en maktfaktor i Moderaterna, och att partimedlemmar utanför gemenskapen tar omvägar runt dem i riksdagen. Ska Ulf göra upp med dem så får han vara bered på strid, och frågan är hur stark han känner sig.

En sak är säker, och detta skrev jag redan för två år sedan, Hanif Bali kommer att fortsätta leverera sina uppercuts – »ända in i kaklet«.

Text: