Tre nyanser av sanning

Text:

När man ska reda ut Den stora oredan blir det lätt ännu trassligare. Som i diskussionen kring »alternativa fakta« och »faktaresistens«. Klatschiga begrepp, men vad betyder de?

De samlar åtminstone tre olika fenomen. Det första är ren desinformation: medvetna lögner eller vantolkningar som sprids i visst syfte. Här hittar vi ryska trollfabriker och trumpister av det slag som tindrar med ögonen när Lenin eller Goebbels kommer på tal.

Den här kategorin är, på sätt och vis, den enklaste. Desinformation och propaganda är inga nya företeelser, även om de får en extra hävstångseffekt i våra genom-mediefierade samhällen.

Den andra kategorin är vad som förr i tiden kallades skitsnack. Det är vardagliga spekulationer och hastiga generaliseringar, som är naturliga och rätt oförargliga vid ett kaffebord eller på en parkbänk. Skitsnack fyller, i rätt miljö, en viktig funktion. Det är ett sätt att umgås, prova tankar och ställa saker på sin spets, utan att binda sig vid något särskilt.  Men gränserna mellan det vardagliga och det offentliga har blivit suddiga. Skitsnacket sker i dag till stor del på nätet, där det finns att läsa på samma sätt som en artikel eller doktorsavhandling. Plötsligt gör många misstaget att ta skitsnacket bokstavligt. Sådana kategorimisstag leder alltid till problem.

Den tredje kategorin av okänslighet för fakta, är kanske den mest intressanta. Det är den som gör att folk struntar i att Trump säger något osant. Inte för att de faktiskt tror på vad Trump säger. De vet att han har fel. Men det är irrelevant. För det de bryr sig om är inte direkt beroende av empiriska fakta. De befinner sig på en annan, mer grundläggande nivå: den som handlar om värderingar. De misstror det politiska etablissemanget av värderingsskäl. De delar Trumps grundläggande värderingar. Vad som är sant eller falskt i sakfrågor ändrar inte det.

Vi har alltid haft svårt att hantera värderingsnivån här i Sverige. Vi vill helst gömma värderingar i tabellverk och mätningar, för att låtsas att allt är förnuft och logik. Det gör att vi lätt stämplar människor som har andra värderingar som dumma i huvudet.

Den stora oredan kommer att bli större, innan den blir mindre. Vi behöver slipa verktygen, om vi inte ska trassla in oss ohjälpligt i härvan.

Text: