Upstairs, downstairs

Text:

Pensionssystemet, som Jon Åsberg skrev om i förra numret av Fokus, är inte bara en tummelplats för fondskojare. Det är en klassdelare också.

Några våningar upp i samhällsbygget kommer pensionsbeskedet inte som en chock, utan som ett kvitto. Det var några decennier sedan någon på den här nivån litade på att staten skulle leverera något. Här har man privata sjukförsäkringar och barnen går i friskola. Lag och ordning upprätthålls främst genom att man bor på rätt ställe. Segregation är en hyfsad ersättning för en nattväktarstat som sover.

Pensionsbeskedet väcker inga starka känslor i de här miljöerna. En axelryckning och menande blickar: vad var det vi sa.

Närmare markplan orsakar samma besked bitterhet och ilska. Här utspelar sig en helt annan pjäs. Pensionsbeskedet är ett kontraktsbrott. Nu blir det tydligt att de politiska löftena var ihåliga. Vanlig, enkel samhällsservice försvinner. Ingen håller efter bråkstakarna. Barnen går i skolor där lärarna har svårt att göra sina röster hörda. Ingen ids ens staka ut en bättre färdriktning.

Eftersom upplevelserna är helt olika, blir reaktionerna helt olika. På övervåningarna tar man ytterligare några steg bort från det gemensamma. Det är slående hur många i den här samhällsklassen som numera berättar att de till och med har slutat läsa tidningen. Längre ner måste ilskan och bitterheten få utlopp. Vill man inte ta till knytnävarna, eller sociala medier, återstår politiken. Och då röstar man för att bestraffa de ansvariga. När Dagens Nyheter i veckan redovisade en mätning av väljarnas förtroende i olika sakfrågor, visade både moderater och socialdemokrater en kraftigt fallande trend i sina hjärtefrågor.

Det här är vad politiken kommer att handla om under de närmaste åren. Ett samhälle där tilliten mellan medborgare och stat urholkats och medborgarna glider isär. Räkna inte med någon snabb återgång till vad vi ett tag inbillade oss var det normala.

Från och med detta nummer har Fokus en ny kolumnist med en självständig röst av det slag vi gillar: Malcom Kyeyune, som inleder med en analys av den svenska nationalismen. Dessutom kommer Kristin Lundell att vara Fokus kulturredaktör under det kommande året. Hon är inte bara en mångsidig och kunnig stilist, utan vinnare av »På spåret« också.
Det ni.

Text: