Vi får de byråkrater vi förtjänar

Hela brigader av tjänstemän viger karriären åt att göra oss till mer jämställda, hållbara, hälsosamma och inkluderande medborgare.

Text:

Toppbild: SvD / TT

Toppbild: SvD / TT

Minns ni när Socialstyrelsen ville att vi skulle äta sex till åtta skivor bröd om dagen? Jag var väl i yngre tonåren när kampanjen kom, fostrad i en skola där kostcirkeln intog en central plats i undervisningen och fluortanten kom punktligt varannan tisdag. Därför tyckte jag varken att budskapet eller avsändaren var ett dugg konstiga, även om jag minns att det grymtades en del om förmynderi och storebrorsfasoner.

Först långt senare begrep jag att det inte var myndigheten som låg bakom, utan ett organ med det förtroendeingivande namnet Brödinstitutet, i sin tur finansierat av intresseorganisationen Sveriges bagare och konditorer. Ett snillrikt kommersiellt jippo, alltså? Nja, inte bara verkar det. Google ger besked att institutets vitrockade ”forskare” visserligen betalade kampanjen, men att budskapet var avstämt på förhand med Socialstyrelsen som med oro hade konstaterat att befolkningens brödkonsumtion och fiberintag minskade och därför tyckte att initiativet gagnade folkhälsan.

Detta var säkert inte det första exemplet på en av särintressen guidad myndighetsaktivism i Sverige – och definitivt inte det sista. För som Lars Åberg visar i Veckans fokus så har det som var en bäck för 40 år sedan numera vuxit till en mäktig flod. På landets 460 myndigheter med totalt 273 000 anställda finns hela brigader med folk som viger karriären åt att göra oss till bättre medborgare. Jämställda, hållbara, hälsosamma, inkluderande, normkritiska, medvetna och demokratiska.

Prisa Gud – eller åtminstone riksdag och regering – för att de ger oss sådant som Överklagandenämnden för etikprövning, som har tagit till uppgift att stoppa en meriterad forskare som vill utreda våldtäktsmäns etniska bakgrund. Eller Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor som delar ut pengar exempelvis till en förening i Örebro som ska ge ”minskad rasism, förbättrad psykisk hälsa, ökad trygghet, minskade klyftor och bättre samhörighet i samhället”. Eller en rådman vid en miljödomstol som har tagit artskyddet till sitt hjärta, vilket återspeglas i domstolens utslag. Eller…

Ett folk får de ledare det förtjänar, brukar det sägas. Man undrar om vi även får de byråkrater vi är värda. 

Text:

Toppbild: SvD / TT