Vilken klass tillhör du?

Ingen i Landet Lagom vill tillhöra överklassen. Ändå är Sverige, påstår vi, fortfarande ett klassamhälle, fast ett nytt sådant. Hur ser det ut?

Text:

Toppbild: TT / Montage

Toppbild: TT / Montage

I slutet av en tv-duell i valrörelsen 1998 mässade Carl Bildt högdraget för motståndaren Göran Persson. Moderatledaren och adelsmannen Bildt pratade om det bottenlösa elände han hade stött på bland människorna på sina resor, inrikes och utrikes. Perssons svar är legendariskt:  

"Berätta gärna för mig, Carl Bildt, om den stora fina världen. Berätta gärna om it-satsningar och nya flygplansmodeller", sa S-ledaren med darr på stämbanden. 

"Men berätta inte för mig om det svenska klassamhället. Jag har sett det. Jag har växt upp i det. Jag hatar det." 

Göran Persson är visserligen femton år äldre än jag, men det land han refererade till var väsentligen samma som präglade min ungdom. Han kom från Vingåker i Sörmland, jag från Nacka utanför Stockholm. Båda var bruksorter under sjuttio- och åttiotalen, även om vi Nackabor inte insåg det då. 

Arbetarbarnen bodde i punkthusen nära sjukhuset där deras mammor var vårdbiträden. Fäderna jobbade på Atlas Copco eller Finnboda varv eller gjöt toaletter på porslinsfabriken i Gustavsberg. Vi medelklassungar från radhusen hade föräldrar som var lärare, banktjänstemän, psykologer eller hanterade personalfrågor i nämndhuset. På andra sidan stora vägen bodde direktörsfamiljerna i friliggande villor med tvåbilsgarage och utsikt mot Duvnäsviken. Vi umgicks i stort sett aldrig över klassgränserna, förutom lite i handbollslaget. 

Fast redan när Göran Persson yttrade de där orden hade Sverige förändrats. Konfektionsindustrin hade flytt från Vingåker till Asien. Atlas Copco hade bara huvudkontoret kvar i Nacka. Både varvet och porslinsfabriken var nedlagda. Och utvecklingen har fortsatt.  

I dag, efter ytterligare 25 år, har både andelen utlandsfödda och högskoleutbildade i Sverige mer än fördubblats till 20 respektive 30 procent. Och sju av tio definierar sig som medelklass. Arbetarklass av den gamla stammen finns knappt och ingen i Landet Lagom vill tillhöra överklassen (i varje fall inte räknas till den). Ändå är Sverige, påstår vi, fortfarande ett klassamhälle, fast ett nytt sådant. Hur ser det ut? Vilka är klasserna? Vilken tillhör du?  

Följ med Fokus i en spännande artikelserie. Den börjar här.

***

Text:

Toppbild: TT / Montage