Anna Serner får mjölken att pysa över hela spisen

Text:

Bild: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Vad uppfriskande det är med utspel! Ju radikalare desto roligare. Minns väl när Annie Lööf tvingades att ställa ner Singhaflaskan och knöla ner semestersarongen i kostymbyxan för att ta Thailandsflyget hem och stoppa ett förslag om månggifte. Lite liv i luckan är kanske nödvändigt i en samtid som knarkar snabba sociala mediakickar och sedan sitter där med passiva drogögon mitt i ansiktet. Den politiker som vill ha uppmärksamhet bör förslagsvis föreslå något om kvotering. Det är ett skynke så lysande rött att till och med den färgblinde måste kisa.

På den friskola norr om Stockholm där jag gick mitt första gymnasieår praktiserades könskvotering. För tjejer gällde betygsintag 4,1 – för killar 3,7. För att komma åt detta med att skolan fylldes av duktiga tjejer bestämde man sig för att låta killar komma in – trots att de de facto var sämre.

Så kan kvotering vara.

Här snackar vi inte om något ljumt skummande på ytan.

Annan kvotering handlar om att släppa in (nya) grupper på marknaden. Bereda plats eftersom kompetens ser olika ut – och värderas olika – beroende på vem man är och var man kommer ifrån. Det är värden som är svårare att mäta än betygssnitt.

[caption id="attachment_472327" align="alignright" width="150"] Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet. Foto: Anders Wiklund/TT[/caption]

När Filminstitutets vd Anna Serner i veckan talade i Cannes förkunnade hon att man kommer att ge hela 2020 års marknadsstöd till kvinnliga filmskapare om inte branschen ser till att nå målet med hälften kvinnor/hälften män »bakom kameran«.

Det handlar om att se till vilka historier som får pengar för att berättas. Just det är inte något vidare konstigt i sig.

Tillägget »vi tar nya initiativ där vi kräver att de som får pengar måste ha fått utbildning i makt och strukturer« är däremot intressant. Här snackar vi inte om något ljumt skummande på ytan utan här sätts hela mellanmjölkskastrullen på spisen med ryggen vänd till. För att se till att hälften vinns är det kittlande friskt vågat.