Ännu en kvinna lämnar Akademien

Text:

Bild: TT

Teologen Jayne Svenungsson blir den åttonde i raden att kliva av Svenska Akademien under 2018. Det är en särdeles övertydlig gestaltning av Akademiens senaste katastrofår; hur en akademiker och kulturskribent på ett år går från att vara överlyckligt omtumlad och tycka att det är fantastiskt att bli invald bland de arton, i september 2017 ( i december samma år ersatte hon Torgny Lindgren på stol nummer 9). Till att i dag frivilligt kliva av utan att ha hunnit med att göra något bestående, inte ens vara med om att utse en nobelpristagare.

Att det måste ha varit ett smärtsamt beslut kan vem som helst begripa.

Svenska Akademien befinner sig fortfarande i ett tillstånd av rädde sig den som kan.

Men de som framför allt flyr skeppet är kvinnorna. Sara Danius. Sara Stridsberg. Lotta Lotass. Och nu Jayne Svenungsson. Medan Katarina Frostenson kämpar för att få vara kvar i en akademi som inte längre vill ha henne. Kerstin Ekmans avgång var mer formalia, eftersom hon klev av för decennier sedan, men på pappret innebär det ytterligare en kvinna mindre.

Metoo-upproret får de mest märkliga konsekvenser.

Tre män har hoppat av, Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund men hittills har vakanserna tillsatts med bara en kvinna, Jila Mossaed, och två män, eventuellt tre om Niklas Rådström bestämmer sig för att tacka ja. Kjell Espmark, Klas Östergren och Sara Danius har annonserat sina utträden men ställt sig till förfogande för att med sina röster göra det möjligt att välja in nya ledamöter.

I och med det är Akademien tillbaka i den könsfördelning som långsamt hade börjat korrigeras i och med invalen av Lotass, Danius, Stridsberg och Svenungsson mellan 2009-2017. Just nu är fördelningen 10 män och 2 kvinnor. Och vi är tillbaka vid den här sortens tråkiga räkneövningar.