Blå stråle hotar pirater

Text: Mårten Blomkvist

Bild: Scanpix

När Sonys Blu-ray i februari vann över Toshibas HD DVD blev det startskottet för den riktigt intressanta matchen: Kommer skivan, en gammal distributionsform, att stå sig mot nätet? Eller ligger inom kort Blu-rayspelaren, som kan visa högupplöst bild, i garaget bredvid den bärbara cd-spelaren som du var så glad för 1998?

Vi är en del som tror på Blu-rayskivan. Vi står mot dem som säger att detta att lägga film på skivor i nät-eran är att jämföra med grottmålning.

Det mest förutsägbara om förutsägelser är att de blir fel. Men de är kul att göra, så här kommer några om konsekvenserna av Blu-rays genombrott:

1. Om du har en platt-tv kommer du att inom två år ha en Blu-rayspelare.

2. Den knappt påbörjade försäljningen och uthyrningen av film över nätet pressas tillbaka. Illegal nedladdning kan också backa.

3. Produktionen av uppföljarfilmer kommer, om möjligt, att tillta – »Exorcisten 4« och »Pulp Fiction 2«, äntligen!

I videons barndom stred länge formaten Betamax och VHS om vilket som skulle bli standard. Denna gång gick det så snabbt att konspirationsteorier kommit i svang: lade sig Toshiba efter att i oktober förra året ha fått köpa ett antal chipsfabriker av Sony?

Blu-ray blir den nya standarden. Det andra vi ser kommer att pressas att leva upp till det Blu-rayspelarna levererar. De kommer att vänja oss vid högupplösnings-tv, HDTV.

HDTV har utlovats i åratal. De nya platta skärmarna är byggda för högupplösningsteknik. Har du köpt en har du märkt att den vanliga tv-bilden, liksom bilden från den vanliga dvd-spelaren, blir sämre – suddigare – i platt-tv.

Med Blu-rayspelaren är det som om platt-tv:n fått glasögon. Nu kan du se Will Smiths fräknar i »Independence Day« (1996).

Suget efter platt-tv innebär en automatisk efterfrågan efter Blu-ray.

Nu försöker teknikkunniga och analytiker gissa vad Blu-ray-genombrottet betyder. Ett läger hävdar att film på skiva snart slås ut av nätdistribution.

Den andra åsikten är att nedladdning nu får ännu svårare att hävda sig, eftersom Blu-ray ger svårslagen kvalitet.

Det är min gissning. För all del, jag har svårt för distribution över nätet som det nu fungerar: 1) Jag är som vän av upphovsrätten emot illegal nedladdning och 2) Jag blir som vän av film deprimerad vid tanken på »No Country for Old Men« på en tanig datorskärm.

Men när jag bedömer att nätet kommer att ha det svårt bygger jag det på att jag vet att det är långt ifrån att ha kapacitet att leverera det Blu-rayspelarna klarar nu. Som New York Times kolumnist David Pogue påpekat (21/2) gäller för praktiskt taget all nedladdad film att den inte kan konkurrera ens med den traditionella dvd-skivan.

Brittiska Economist stönade senast 23 februari över filmbranschens fumlande med nätdistribution, som enligt tidningen är en ofrånkomlig framtid.

Men de som ska satsa pengar på att få det att fungera har en del att fundera över. Det är inte lätt att skicka filmer över nätet.

Bredband krävs. Är det av lägre kapacitet kan det ändå ta timmar att ladda ner en film som inte ens är av riktig dvd-kvalitet. Extramaterial kommer inte med.

Högupplöst film är ännu svårare att pressa genom ledningarna.

Kommer filmerna till datorn återstår att få dem därifrån till tv:n. Vill vanliga användare skaffa utrustningen för det och lära sig proceduren?

Det är så lagom kul att tränga ihop familjen framför en liten datorskärm med gula Post it-lappar på.

Svenska sajter för legal nedladdning ger ett halvhjärtat intryck. Frånstötande layout, bara stöd för en browser, endast för Windows, spinkigt utbud. En sajt försöker locka kunder med en pin-upbildsliknande affisch för en tio år gammal italiensk mjukporrfilm som gick direkt till video.

Video on demand – filmerna spelas upp direkt i din tv – fungerar smidigare, men inte heller där finns mycket i hyllorna.

Man måste tvivla på förmågan hos dem som vill distribuera film över nätet, när de inte hann längre än så här innan dvd-branschen bytte bildformat.

Filmbranschen tjänar mycket pengar på skivförsäljningen, och kommer att se till att den gynnas.

Till exempel genom produktion av uppföljare.

Fox vet att en »Die hard 4.0« ger de tre föregående »Die Hard«-filmerna nytt liv. Med ett nytt dvd-format att sälja blir inte filmbolagen mindre benägna att göra nytt som säljhjälp till det gamla. Räkna med fler filmer byggda på gamla tv-serier.

Ett nytt format kan innebära ett nytt sätt att se på ett gammalt medium. Dvd:n gav filmen en ny glamour. VHS-filmernas rekordår 1996 köpte amerikanska hushåll i genomsnitt tre filmer – fem år efter dvd:ns lansering köpte hushållen sexton filmer om året.

Film tycktes roligare när bild och ljud blev bättre, och lades på en liten silvrig skiva i slankt konvolut. Ingen hade förutsett att en ny maskin skulle sälja film på det sättet.

Kommer Blu-rayspelarna att få oss att se på rörlig bild på ett nytt sätt?

Eftersom det är kul med förutsägelser: Ja. Den platta skärmens tid som symbol för lyx är över. Snart kommer vi att betrakta bild utan högupplösning som bara lite bättre än svartvitt. 2013 tänker vi inte längre på HD som high definition utan som ND, normal definition.

De som inte levererar HD tänker vi på som f. d.

Mer på fokus.se om: Fildelning, fildelningsutredaren Cecilia Renfors, Pirater.