Fokus tipsar: 10 klassiska skräckfilmer du måste ha sett

Text: Redaktionen

The Shining (1980)

Regi: Stanley Kubrick, baserad på Stephen Kings roman Varsel (1977). King gillade inte filmen. Följde inte boken. Hemsk är filmen hursomhelst. Jack Nicholson spelar Jack Torrance, nykter alkoholist,  misslyckad författare, tar jobb som vaktmästare på ett avlägset hotell. Scenen där en kvinna ruttnar i badkaret glömmer man dessvärre aldrig.

Hyresgästen (1976)

Manus och regi: Roman Polanski, som spelar den paranoid hyresgästen Trelkovsky som flyttar in i en Parislägenhet där Simen Cholue begått självmord. En av Polanskis bästa filmer. Outhärdligt obehaglig.

Exorcisten (1973)

Regi: William Friedkin. Klassiker. Baserad på ett verkligt fall av exorcism som ägde rum 1939. Max von Sydow spelar fader exorcisten, fader Lankester Merrin. Vem blir inte rädd av en liten flicka som kan snurra huvudet runt och runt och runt.

The Ring (2002)

Regi: Gore Verbinski. Människor dör på underliga sätt sju dagar efter att ha tittat på ett videoband som har en förbannelse över sig. En journalist systerdotter tillhör offren och och journalisten, Rachel Kellers, har sju dagar på sig att lösa gåtan, annars står hon näst på tur.

f

Sjätte sinnet (1999)

Regi: M Night Shyamalan. Mer krypande spänning än ren skräck. Perfekt skrämmande för tittare med anlag för mörkrädsla.

Alla helgons blodiga natt (1978)

Skräckgenrens skräckklassiker. John Carpenters genombrottsfilm. Jamie Lee Curtis I huvudrollen. Filmens grej att att Carpenter låter kameran gå mördarens väg. Det finns finns flera sämre uppföljare.

Terror på Elm Street (1984)

Regi: Wes Craven. Tonåringar som inte får somna – då tar Freddy dem.

Gasljus (1944)

Regi: George Cukor. Paula Alquist (Ingrid Bergman) upplever obehagliga saker som får hennes man att tro att hon är sinnessjuk. Men det är mannen som står bakom händelserna.

Vad hände med Baby Jane? (1962)

Regi: Robert Aldrich. Bette Davis i paradroll som skrämmande mördare och torterare av sin syster. Klassisk scen med en fin middagstallrik med råtta bland grönsakerna under silverkupan – istället för stek. Fick en Oscar för bästa kostym.