Fokus tipsar: 14 tv-deckare och thrillers för när det regnar

Det går inte alltid att vara ute. Fokus Janne Sundling tipsar om 14 tv-deckare och thrillers för när det regnar.

Text:

Bild: TT

Dignity, Tyskland-Chile

Ruggigt om Colonia Dignidad, tysk enklav i Chile som byggdes under efterkrigstiden som ett slags post-nazistisk utpost, beskyddade av militärregimen under Pinochet. Livet i Dignidad är militäriskt, med auktoritära ledare som utsätter de boende för övergrepp och tortyr. Hemsk, men bra. HBO (2019)

The Woods (Den enda lögnen), Polen

Polsk thriller baserad på en Harlan Coben-bok. Ett sommarläger för unga spårar ur, två hittas dödade, två återfinns inte. 25 år senare försöker åklagaren, vars syster försvann, reda ut vad som hände. Spännande och välspelat. Netflix (2020)

Brottet, Danmark 

Tjugo avsnitt om mordet på en ung köpenhamnsflicka. Tidigt i utredningen pekas en av kandidaterna att bli stadens borgmästare ut som delaktig. Spännande till sista avsnittet som sågs av 2,1 miljoner danskar. Tre säsonger, C More (2007–2012)

Valea Mută, Rumänien

Rumänsk thriller? Jo, faktiskt och riktigt bra dessutom. Ett maffiamord leder till avslöjandet av poliskorruption. Och en inte helt ömsesidig förälskelse mellan två tonårspojkar som blir mordvittnen. Miniserie (4 avsnitt) HBO, (2016)

1983, Polen

En thriller som beskriver hur ett fiktivt bombattentat utfört av en motståndsrörelse 1983 får återverkningar 20 år senare i ett i serien fortfarande totalitärt Polen. Delvis regisserat av Agnieszka Holland som även jobbat med The Wire, House of Cards och Treme. Mörkt, snyggt och bra. Netflix (2018)

Seven Seconds, USA

En pojke blir påkörd av en polisbil och det sammansvetsade polisteamet gör allt för att dölja brottet. Den håglösa och problemfyllda åklagaren lägger först ingen energi på att komma till klarhet, men ihop med en polis börjar hon nysta efter sanningen. Netflix (2018)

Mare of Easttown, USA

I en trakt som är allt annat än ”land of hope and glory” mördas och kidnappas unga flickor. Kate Winslet är lysande som desillusionerad småstadspolis som börjar utreda vad som egentligen händer. HBO (2021)

Jakten på en mördare, Sverige

Mikael Marcimain (Lasermannen) berättar autentiskt om jakten på Heléns mördare i Hörby. Utredarna (som pratar skånska!) vill lösa mordet men tvingas till möten där de ska uttrycka sig på post-it-lappar. Polisvardag, men med stegrande dramatik. SVT Play (2020)

Line of Duty, Storbritannien

Steve Arnott och Kate Flemming är de återkommande utredarna på polisens polis, specialavdelningen AC-12 som utreder poliskorruption. Varje säsong följer ett större fall, men det finns ofta återkopplingar bakåt. Modern klassiker och tittarsuccé. Fem säsonger på C More, Sjätte säsongen på SVT Play (2012–2021)

Blood, Storbritannien-Irland

När Cat återvänder hem efter att modern avlidit börjar hon misstänka att fadern, spelad av Adrian Dunbar (bl a Line of Duty), är skyldig till moderns död. Fadern döms för dödshjälp och återvänder hem i andra säsongen. Och det visar sig finnas mycket mer som är ouppklarat. 2 säsonger, C More

Des, Storbritannien

Des är en tidigare polis som blir misstänkt för en rad mord på unga män. Han erkänner och allt verkar upplagt för en fällande dom mot seriemördaren. Men Des spelad av David Tennant (Broadchurch) sår tvivel om vad som verkligen hände. Miniserie i tre avsnitt, C More (2020)

White House Farm, Storbritannien-Irland

En ung man ringer polisen och berättar att hans familj blivit mördad. De misstänker tidigt att sonen är skyldig, men kring familjemordet blir det en härva av lögner. Om en fullblodspsykopat i full aktion. C More (2019)

Wisting, Norge

Har en seriemördare som gäckat FBI i flera år tagit sin tillflykt till Norge? När norsk polis ska samverka med FBI uppstår visst gnissel. Men i andra delen av serien hamnar polishjälten själv på de anklagades sida. C More (2019)

Happily Married, Kanada

Barnen skickas på sommarläger och livet i förortsvillorna i Quebec på sjuttiotalet skulle kunnat fortsätta som vanligt för de två paren. Så blir det inte alls när deras och den lokala maffiabossens vägar korsas, under några veckor blir mord och brott vardagsmat. Dråpligt och underhållande. Viaplay (2019)