Höstens stjärnor

Text:

Bild: Fredrik Skogkvist

Tv-­kanalerna, bok­förlagen, filmbolagen och teater­husen prånglar ut ­glättiga kataloger med höstens utbud. Vid en första anblick känns allting förbluffande bekant. Som om ingenting händer i ­kulturlandet Sverige. Jan ­Guillou släpper en bok där han summerar sitt liv som skribent och får ytterligare en möjlighet att smörja sitt ego i offentlighetens ljus. I tv-rutan ångar det gamla framgångskonceptet »På spåret« vidare, förvisso med Kristian Luuk och Fredrik Lindström i ­stället för radarparet Oldsberg/Hellberg, men ändå. På bio visas andra delen av Stieg Larssons »Millennium«-serie och ­vårens publikdragare lär också bli höstens.

Som tur är får det beprövade sällskap av det obeprövade: debutanter och uppstickare – och väl­bekanta ansikten som intar nya positioner. Därför är Killinggängets scendebut på Dramaten i Stockholm något att se fram emot, likaså elektronikaduon The ­Knifes opera om ­Darwins utvecklingslära på Det Kongelige i ­Köpenhamn.

Den som lyckas fånga ­tids­andan, slå den på ­volley, kan räkna med medial uppmärk­samhet. Fokus har grävt i höstens svenska kulturutbud och identifierat vilka personer inom konst-, ­litteratur-, teater-, film- och musikområdet som bäst ­behärskar konststycket.

I bildspelet till höger kan du se vilka stjärnor som kommer att väcka uppmärksamhet till hösten.