Intellektuell samtidsbuskis

Text:

För bara ett halvt sekel sedan var svenskarna ett folk som till betydande del bodde på landet och försörjde sig på att bruka jorden och skogen. Det är inget man gärna känns vid, utan något som döljs bakom en tunn fernissa av global varumärkeskultur och tokshopping. Inom humorn har besvärjelsen mot våra bonniga rötter aldrig varit så tydlig som i de referensskämt som gjorde Killinggänget till kungar av komedi för tio, femton år sedan.

Men kanske håller beröringsskräcken på att gå över. Kanske är den nya Åsa-Nisse-filmen, i regi av Fredrik Boklund och med Kjell Bergqvist i huvudrollen, ett tecken på det – vi kommer att bli varse när den har premiär senare i år.

Däremot är tv-serien »Ingen bor i skogen« ett klockrent exempel på något nytt, en intellektuell buskis som inte drar sig för att knyta släktbanden med vårt fula förflutna. Bakom serien ligger den Umeå-baserade humorgruppen Klungan, uppmärksammad för programmet »Mammas nya kille« i P3, och för sina hyllade föreställningar »Jag är en fågel nu« och »Det är vi som är hemgiften«.

Seriens universum utgörs av fyrkantiga kuber utan öppningar mot omvärlden, vare sig till skog eller ändlösa vidder av gränslös visdom. En värld lika isolerad som den vi trodde att vi hade lämnat bakom oss.

Samtidigt kan man se valet av inramning som en stillsamt skruvad kommentar till en samtid som i teorin är mer upplyst än någon annan historisk period, men där informationsöver­flödet gör oss blinda för annat än just den störtflod av intryck vi på egen hand väljer att ta in.

Det vi inte har valt att lägga in i våra RSS-flöden, Twitter-kanaler och bokmärkesrader, det finns inte. Vi har större möjligheter än någonsin att ostört nörda loss i vårt inkrökta drömmande. Precis som Mikal Hjort, den kvarglömde medlemmen av en sedan länge utdöd subkultur, eller Hans »Geggan« Nordin med sin besynnerliga och okontrollerbara inre vrede. (Båda karaktärerna ohyggligt säkert gestaltade av Mattias Fransson.)

Klungans slutna rum är ett mikrokosmos som både liknar vår egen värld och de svunna samhällen där våra bonnläppar till förfäder höll till.
Och är man inte intresserad av att grubbla på detta, så kan man nöja sig med att »Ingen bor i skogen« är fasligt skojig tv.

Första delen av »Ingen bor i skogen« sänds i SVT2 i dag måndag klockan 21.30.