Intervju med författaren Carleen Brice

Text: Philip Teir

Bild: Marilyn Eudaly

Carleen Brice är författare, bosatt i Colorado. På sin blogg White Readers Meet Black Authors tipsar hon och skriver om afrikansk-amerikansk litteratur. Hennes andra roman »Children of the Waters« ges ut sommaren 2009.

Varför startade du bloggen?

– Jag blev trött på frågan: är dina böcker för alla? Jag blev trött på att rekommendera böcker på min egen blogg eller i bokklubbar och hela tiden få höra av vita läsare att de aldrig hört talas om dem. Jag tänkte att bloggen skulle vara ett sätt att påverka förläggare att sälja svarta författare till alla.

Kommer det att bli lättare för afrikansk-amerikanska författare att komma fram tack vare Obama?

– Min stora förhoppning är att förlagsbranschen reagerar på förändringarna i landet genom att ge ut en större variation berättelser om svarta amerikaner. Men jag har talat med en del förlagsmänniskor, inklusive en svart redaktör och en svart förläggare, och de tror inte att det kommer att ske. Å andra sidan var det många svarta människor som inte trodde att landet skulle välja en svart president.

– Mest hoppas jag att förläggare börjar betrakta våra berättelser som »universella berättelser« som alla kan relatera till, i stället för att placera oss i fack för endast svarta läsare. Jag tror att Obamas seger kommer att hjälpa svarta människor att bli en del av den amerikanska historien, i stället för att man betraktar vår historia separat.

Kommer vi att få se mer litteratur – eller filmer, tv-serier – om den svarta medelklassen?

– Ja, jag tror att vi kommer att få se mera om utbildade och professionella svarta. Jennifer Basziles självbiografi, »The Black Girl Next Door«, som handlar om att växa upp i medelkassen (hon är själv lärare på Yale) verkar klara sig väldigt bra. Jag tror att fler recensenter och medier uppmärksammade boken eftersom den gavs ut strax efter att Obama svors in som president.

– Min kommande roman handlar om två halvsystrar. En av dem är från ett blandäktenskap, och den andra är vit. Jag hoppas att landet fortfarande är intresserat av rasfrågor och den utvidgade amerikanska familjen – vi är trots allt alla »Mutts«, precis som president Obama själv kallade sig.

Mer ur reportaget: Svart Svensson sökes