Kändisarna lämnar krigets Ryssland

Artisten Alla Pugacheva har sålt sitt sagoslott och med sin tjugoåtta år yngre man och två barn flyttat till Israel.

Text: Erik Klefbom

Bild: Wikicommons

Den sovjetryska superstjärnan Alla Pugacheva har har efter många turer lämnat sitt sagoslott utanför Moskva och flyttat till Israel. Hon är den mest folkkära i raden av artister som övergett hemlandet sedan kriget startade.

Ryssarna ser med blandade känslor på den stora kändisflytten. Några sörjer sina artister medan andra betraktar dem som svikare och landsförrädare. "Hur mycket älskade de oss, egentligen?" frågar man sig. Det gör ont att kapa de känslomässiga banden med artister som varit en del av ens liv.

Men i orostider är det ännu viktigare att urskilja vän från fiende, och vid krigsutbrottet visade det sig snabbt var man hade sina lojaliteter. De kändisar som på olika sätt tog avstånd från krigsoperationen hamnade i onåd, och på nätet upprättades inofficiella listor för att hålla reda på vem som uttalar sig om vad.

Vid det här laget finns cirka 200 personer på listan.

Ryssarna är vaksamma, de har varit med förr, och det är inte första gången man tvingas svälja förtreten över alltings jävlighet. Nu när landet sluter sig samman så ser man vilka som viker ned sig, och till skillnad från tidigare kan de följa avhopparnas antiryska retorik från medieplattformarna i väst.

Affären runt Pugacheva, 74, och hennes make komikern Max Galkin, 46, kulminerade under hösten när fotografer snokade runt parets övergivna slott i byn Grjas. I kvällspressen publicerades bilder från de lyxiga interiörerna, med kristallkronor, drakstatyer och gyllene badrum. Journalister intervjuade bybor som sade att berömdheterna "höll sig för sig själva, hälsade knappt".

Nyligen röt senator Ljudmila Narusova ifrån och bad folk att sluta trakassera artister som inte vill ta ställning i kriget, och att man måste skilja ut dem från andra som öppet tar ställning emot det, något som även gått ut över hennes dotter, opinionsbildaren Ksenia Sobtjak, som efter en tid i utlandet försöker att återanpassa sig i Moskva

Dessa artister är utsatta för en hetsjakt, enligt Narusova, trots att president Putin vid flera tillfällen sagt att man inte sänker sig så lågt och att man inte kommer att straffa personer som trampar i klaveret. Enligt henne är det därför viktigt att göra skillnad på de som förhåller sig neutrala och de som uttalar sig "gement och oanständigt".

Artisten Alla Pugachova är något av ett specialfall där många har svårt att avgöra om hennes stjärnstatus eller illojala agerande väger tyngst. Hon är en del av vår kultur, skriver politologen Alex Makarkin, och påminner om hur snabbt det kan svänga i politiken och hur någon som ena dagen betraktas som förrädare på kort tid förvandlas till geni.

Här finns också en nyansskillnad.

Till skillnad från sin man har Pugacheva inte kritiserat krigsoperationen offentligt. De flesta artister som lämnar landet håller trots allt låg profil och undviker att stöta sig med sina fans. Så bad till exempel den populära skådespelerskan Renata Litvinova om förlåtelse för sina hårda ord i början av kriget och reste hem lagom till fastan (förlåtelsens tid) för att hälsa på sin gamla mor, och har i denna gest funnit något slags nåd.

I Sovjetunionen spreds på sin tid en oro när landets store trubadur Vladimir Vysotskij gifte sig med en fransyska och många befarade att han skulle lämna landet. Men han klargjorde sin inställning i en av sina sånger "oroa er inte, jag åker ingenstans", och kanske är han därför i dag mer populär än någonsin, han som hade möjlighet till ett liv i väst, men som valde att stanna kvar hos sitt folk.

***