Det kostar att smickra Zelenskyj

Det blev dyrt för ryskan Olga Slegina när hon kallade Ukrainas president för stilig.

Text:

Toppbild: NTB

Toppbild: NTB

Yttrandefriheten i Ryssland har minskat stadigt sedan Vladimir Putin blev landets president år 2000, i synnerhet efter invasionen av grannlandet Ukraina i februari 2022. Förra veckan slogs dock möjligen något av ett tragikomiskt bottenrekrord när sjuttioåriga ryskan Olga Slegina dömdes till 40 000 rubel, runt 5000 kronor, i böter av en domstol i Moskva. Hennes brott? Hon hade kallat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för stilig och rolig, enligt brittiska Daily Mail, som hänvisar till en rapport från människorättsorganisationen Memorial. 

Slegina åt middag med en väninna på en restaurang i Moskva på julafton förra året, enligt rapporten. Vännerna diskuterade hur en speciell sorts ukrainskt bröd ska uttalas när en servitris blandade sig i samtalet och kallade Ukrainas president för "ful" och "en galning". Slegina ska då ha sagt att "förr skrattade vi alla åt hans skämt" samt att hon tyckte att Zelenskyj var "en stilig ung man". 

Några dagar senare fick hon besök av en civilklädd man som tog med henne till en polisstation där hon förhördes. Hon fick också veta att tre personer hade anmält henne för att hon hade "prisat Zelenskyj". Enligt Memorial blev Slegina därefter ombedd att signera ett dokument som hon inte kunde läsa på grund av nedsatt syn och som inte ska ha återgivit det hon hade uppgivit i förhöret korrekt. 

Rättegången varade endast i fem minuter, varefter den fällande domen meddelades. Den slog fast att Slegina hade "vanärat den ryska militären", vilket numera är ett brott. Enligt Sleginas advokat från organisationen OVD-Info, som bekämpar politisk förföljelse, kommer domen att överklagas.

***

Text:

Toppbild: NTB