Kritikerfavorit vinner nordiskt litteraturpris

Text:

Bild: Terje Pedersen/TT

Sverige blev utan pris i år när det Nordiska rådet delade ut sina kulturpris. I stället tog den isländska Auður Ava Ólafsdóttir och romanen »Ör« (Ärr) hem det prestigefyllda litteraturpriset.

– För ett verk som är fyllt av underfundig humor och fyllt av liv, sa norska kronprinsessan Mette-Marit, som delade ut priset vid ceremonin i Oslo.

– Isländska Auður Ava Ólafsdóttir har skrivit en existentiell roman, »Ör« (Ärr) som rör sig i spännvidden mellan den överflödiga välfärdsmänniskans krampartade tomhet och människor på flykt som kämpar för sin överlevnad, sa Fokus kulturredaktör Nina van den Brink inför ceremonin.

Isländskt blev det även i kategorin film för »Kona fer i striö« (Kvinna i krig) av regissören manusförfattaren och producenten Benedikt Erlingsson.

Filmen hanterar »på ett roligt och lekande sätt hanterar såväl storpolitiska frågor som privatlivet hos den 48-åriga kvinnan som är filmens oväntade actionhjälte«, enligt juryn.

Musikpriset gick till den norska kompositören Nils Henrik Asheim för verket »Muotha”. Priset för Barn- och ungdomslitteratur gick till bilderboken Træið (Trädet) av den färöiska författaren Bárður Oskarsson.

Prissummorna är 35 000 danska kronor, cirka 485 000 svenska kronor.