Kulturbloggen: Fjärde gången gillt för Monika Fagerholm

Text: Nina van den Brink

Finlandssvenska Monika Fagerholm är redan välkänd i Sverige efter succéromaner som Underbara kvinnor vid vatten, där unga flickor upptäcker världen med avstamp i föräldrarnas från början så mystiska liv, och fyra år senare med Diva, med en ung huvudperson som inte tvekar att ta för sig av livet. Med sin sjunde roman Vem dödade Bambi har hon skrivit en roman om skuld, oskuld och ansvar, och om det marknadskapitalistiska samhällets yta och bortvändhet. En gruppvåldtäkt begås, men ingen vill kännas vid den. I år var fjärde gången hon var nominerad till Nordiska rådets litteraturpris och det var en glad och överraskad författare som i hemstaden Ekenäs i södra Finland tog emot beskedet om att hon den här gången nått ända fram.

Monika Fagerholm intervjuades så sent som i december i Fokus systertidning Språktidningen, där hon bland annat berättar om sin intuitiva skrivprocess. Hon skriver sina romanen i ett enda flöde utan att begränsa sig själv med någon planering. Först sedan börjar hon redigera.

– Jag skriver om varje sida nästan 200 gånger, berättade hon i intervjun.

Två svenska författare var nominerade till priset, Steve Sem-Sandberg och poeten Johan Jönson, men fick alltså se sig snuvade av en tredje svenskspråkig författare. Man kan ändå inte säga annat än att det har varit ett magiskt litteraturår för Steve Sem-Sandberg. Sedan nomineringen till det finaste litteraturpriset i Norden tillkännagavs i februari, för sin roman W, en omskrivning av berättelsen om den verkliga personen Woyzeck, har han dessutom blivit invald i Svenska Akademien.

Johan Jönson, en poet som regelbundet levererar uppmärksammade tegelstenar till diktsamlingar, nominerades för Xterminalia. Jönson är en klassmedveten poet med en säregen lyrisk ton, som väcker känslor med drastiska formuleringar.

En annan av de nominerade var den danska poeten Yahya Hassan som uppges ha blivit glad över nomineringen, men som avled ett par månader senare, endast 24 år gammal. Hans ditksamling 2 nådde inte ända fram, men det är å andra sidan få författare som ens blir nominerade till Nordiska rådets pris vid så unga år. Priset är ett av de mest upphöjda i vår del av världen, en följd av historiskt kvalitativa val.

Läs fler inlägg i kulturbloggen här!