Kulturbloggen: När skönhetstävlingar slutade att vara rumsrena

Text: Nina van den Brink

Bild: TT

Den 20 november 1970 hölls den 20e Miss World-tävlingen på storslagna Royal Albert Hall i London. Det var en skönhetstävling där världens vackraste kvinna skulle utses bland de vackraste från ett 58 länder. Fröken Sverige, Maj Christel Johansson, utpekades som favoriten efter att tidigare ha korats till Miss Europe. Men tävlingens stora stjärna var artisten Bob Hope som framträdde mellan uppvisningarna av flickorna.

Denna show skulle dock inte bli den glädjefyllda familjeunderhållning som arrangören framhöll att den var. Tiden hade hunnit ifatt den tävling som idag framstår som makaber, där kvinnor - som måste vara ogifta -  mättes och vägdes offentligt för att värderas för sin skönhet och oskuldsfullt sexuella utstrålning inför publik. I London hade kamporganisationer bildats för kvinnors frigörelse, och dessa Women´s liberation-aktivister lyckades samla sig till en gemensam aktion under den tv-sända galan.

Det är dessa händelser som den snart bioaktuella storfilmen Misbehaviour, i regi av brittiska Philippa Lowthorpe, behandlar.

Det är något speciellt med åren runt skiftet mellan 1960- och 1970-tal. Vare sig man har minnen ifrån det eller inte, så är det en tid som fängslar, med sin kombination av naiv framåtanda, idealism och (o)reflekterad radikalism. Filmen blir därför automatiskt spännande och intressant, själva miljöerna tycks uppbåda intresse, inte minst de absurda könsrollerna (vars realism tycks bekräftas av att de påminner om könsrollerna i den mer dokumentära filmen om 70-talslegenden Ronnie Peterson, Superswede). Keira Knightley är dessutom underbart naturlig i sin milda uppstudsighet i huvudrollen som Sally Alexander.

Att det hela är övertydligt gjort, med ibland karikatyrer av manhaftiga aktivister, känns lite onödigt. I gengäld kompliceras berättelsen av flera lager av både klasskonflikter och rasfrågor, frågor som var på tapeten just i 1970 års Miss World-tävling, inte minst på grund av internationella protester mot apartheidregimen Sydafrika som dittills alltid skickat en vit kandidat. Liksom av konflikter mellan generationerna, när Sallys dotter vill dansa till Miss World, samtidigt som hennes mamma, som ständigt får sitta barnvakt, känner sig kritiserad och odugligförklarad av den nya tidens feministiska idéer.

Misbehaviour är en mycket charmig film. Och med lite historia därtill.

Visas på en bio nära dig från mitten av oktober. 

Här kan du se ett klipp när Bob Hope överraskas av bland annat mjölbomber