Långt till Garbos nivå

Text:

Bild: Chris Pizzello / Scanpix

Under natten till måndag kan den pigga tv-tittaren eventuellt få se en svensk ta emot en guldstatyett för tjugonde gången under den direktsända Oscarsgalan. Malik Bendjelloul är nominerad för sin dokumentärfilm »Searching for Sugar Man«, som har visats på filmfestivaler världen över och redan vunnit flera priser.

En Oscarsstatyett 2013 skulle bekräfta det många vill tro: att en svensk våg sköljer över Hollywood och att de svenska skådespelarna och regissörerna lyser starkast av alla i Drömfabriken just nu. Men sanningen är att dagens stjärnskott inte är i när­heten av dåtidens Hollywoodsvenskar.

– Det Greta Garbo och Ingrid Bergman åstadkom var något alldeles enastående, säger Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet.

Det hela började emellertid tidigare än så. Svenskarnas första stapplande steg mot Hollywood gjordes för lite drygt hundra år sedan. 1905 emigrerade 17-åriga Anna Q Nilsson till USA och sex år senare spelade hon sin första roll i stumfilmen »Molly Pitcher«. Hon gjorde succé, blev utsedd till världens vackraste skådespelerska och medverkade sammanlagt i över tvåhundra filmer.

Hemma i tjugotalets Sverige var den svenska guldåldern inom film i full gång. Victor Sjöströms och Mauritz Stillers stumfilmer hade uppmärksammats i hela   Europa och ryktet spred sig ända till filmmeckat på andra sidan Atlanten som bjöd in de två svenska regissörerna till att göra film. Sjöström blev en av de stora stumfilmsregissörerna, fotograferades tillsammans med Charlie Chaplin och han stannade i Hollywood ända in på trettiotalet.

Ännu större blev trots allt de svenska skådespelerskorna Greta Garbo och Ingrid Bergman. Den sistnämnda, som ju hade sitt stora genomslag med huvudrollen i filmen »Casablanca« 1942 och medverkade i flera Hitchcockfilmer, tilldelades tre Oscars­statyetter under sin karriär. Greta Garbo har i sin tur blivit utsedd till den femte bästa skådespelerskan genom tiderna av Amerikanska filminstitutet.

Och så Ingmar Bergman förstås. Regissören som älskades av Hollywood men som inte fick kärleken besvarad. Tre av hans filmer – »Jungfrukällan«, »Såsom i en spegel« samt »Fanny och Alexander« – fick varsin Oscar för bästa utländska film.

Egentligen borde det vara lättare att slå sig fram inom den amerikanska filmindustrin i dag. Språkbarriären är inte längre ett problem och Hollywood arbetar betydligt mer globalt än vad man gjorde förr.

– Å andra sidan är det svårare att behålla sin ställning i dag. Konkurrensen är större och både industrin och media är i behov av ständigt nya stjärnor. Pulsen är snabbare helt enkelt, säger Nils Petter Sundgren, numera pensionerad svensk filmkritiker.

Trots konkurrensen har några av dagens svenska skådespelare lyckats få betydande roller. Noomi Rapace spelade en av huvudrollerna i Ridley Scotts – regissören bakom bland annat Alien-filmerna – senaste film, »Prometheus«. Alicia Vikander har i sin tur en biroll i den nya filmatiseringen av »Anna Karenina«, som nu är Oscarsnominerad. För att nämna två exempel.

Men prestationerna kan inte mäta sig med Ingrid Bergmans. Kanske hon jämförs bäst med Meryl Streep, i alla fall har de vunnit lika många Oscar.

– Även om det finns många duktiga svenskar i Hollywood i dag, tenderar media att förstora upp framgången, säger Nils Petter Sundgren.

Om de nya stjärnskotten kommer bli lika stora som dåtidens svenska höjdare återstår att se. Men tar Malik Bendjelloul hem en Oscar är han i alla fall ett steg närmare stjärnorna.

Läs mer: ”Jag gav upp när pengarna tog slut”

Fakta | Svenska stjärnor

Hittills har sex svenskar fått
varsin stjärna på gatan på Holly­wood Walk of Fame.

• Ingrid Bergman
• Greta Garbo
• Anna Q Nilsson
• Mauritz Stiller
• Signe Hasso
• Ann-Margret