»Kulturen kan svara på justitiefrågor«

Text:

Vad innebär det?

– Att få den här utnämningen som S gruppledare i kulturutskottet är jättestort. Jag leder Sveriges största partis arbete och utveckling i kulturpolitiken. Mitt ansvar är allt från budget, mediepolitik till kulturutövarnas förutsättningar och mångfald i den fria kulturen. Men kulturpolitik är mer – det är folkbildning, studiefrämjande, folkhögskolor, möteslokaler och idrott. Det är breda områden och mycket att läsa in sig på.

Du har ju tidigare profilerat dig inom justitiefrågor och inte kultur. Kommer du att släppa den inriktningen?

– Jag kommer alltid att bevaka justitiefrågor men kanske är kulturen svaret? Det går inte att besvara destruktiva miljöer med enbart straffskärpningar och högre polisiär närvaro. Då behövs arbetsmarknadsåtgärder och utbildning. Men det finns en fara och risk att man glömmer bort meningsfull fritid, kultur och idrott.

Hur menar du?

– Bland unga lagöverträdare är det är så många som tappat tron på en bättre tillvaro, tron på att man kan bli något som inte finns i sin absoluta närvaro. Där kommer kulturen in. Jag har fått en sån oerhörd ödmjukhet inför detta. Här finns så mycket svar.

Så kulturen ska hjälpa ungdomar bort från destruktiva miljöer?

– Precis så. Människor ska få utvecklas utifrån sina drömmar. I dag finns väldigt lite som kan få barn och unga att drömma större och leva ut sin fantasi. Demokratin måste ge ett alternativ till unga som har en »jag skiter i allt attityd« . Det låter flummigt men jag menar bestämt att segregationen och klassklyftor inskränker vad var och en ens vågar drömma om.

Hur ser du på socialdemokratisk kulturpolitik?

– Hjalmar Branting svarade en gång på frågan varför han var socialdemokrat att »så revolterar min känsla mot en sakernas ordning, som dömer de ojämförligt flesta att stanna i växten och kväva sin bästa stämningars längtan« . Det är så jag ser på socialdemokratisk kulturpolitik. Fantasin ska få blomstra. Man ska få tänka större än det man ser i sin vardag.

Vad händer härnäst?

– På onsdag har vi en filmvisning i riksdagen. Vi ska visa Stieg Larsson-dokumentären »Mannen som lekte med elden« . Filmen handlar om den kartläggning som Stieg Larsson gjorde och hur han sedermera blev en av Sveriges bästa experter på högerextremism. Jag tror att i det tidevarv vi lever nu, när man behöver en bättre förståelse för Sverigedemokraterna och dess ursprung, så kan filmen bidra med en pusselbit. Det blir mitt första gig som kulturpolitisk talesperson.

Fakta | Lawen Redar

Politisk karriär: Gick med i S ungdomsförbund SSU vid 13 år års ålder. Kom in i riksdagens som Stefan Löfvens ersättare 2014.

Annan karriär: Juridisk kandidat. Jobbat på Rädda Barnens riksförbund och Stadsmissionen.

Ålder: 29 år

Familj: Mamma, pappa, syskon och pojkvän.