Nörderiet är framtidens tv

Text:

I lördags fastnade jag framför Viasats pratprogram inför matcherna i den engelska förstaligan. I studion ledde Ola Wenström diskussionen med experterna Ola Andersson, Erik Niva och Sladjan Osmanagic.

Jag vet inte riktigt vad som hände. Efter bara någon minut hade jag sugits in i rutan. De fyra närvarande spelade under de kommande 45 minuterna upp hela sitt register. Andersson med sin kunskap om spel och taktiker på plan, Osmanagic med bottenlösa detaljkunskaper om europeisk proffsfotboll – sufflerad av en lika detaljkunnig armé på Facebook, Niva (utsedd till årets sportjournalist alla kategorier) med sin encyklopediska kunskapsbank om hela fotbollskulturen. Alla dirigerade till perfektion av den också nästan like kunnige Wenström.

Diskussionen var hysteriskt faktaspäckad med information på alla plan – spelarnas och tränarnas personligheter, historiska anekdoter, berättelser om arenor och städer. Det var inte sportjournalistik som jag kände igen det. Det var nörderi. Och det var underbart.

Jag är visserligen tv-sportfåne, men glädjen berodde inte på sporten utan på formen i samtalet. Det var helt enkelt briljant fördjupning – sådan som vem som helst, oavsett intresse eller förkunskaper, kan fastna i på grund av dess kvalitet.

Hos mediedirektörer har nördkunskaper i bästa fall uppfattats som någonting man kryddar den breda bevakningen med. Här var det kärnverksamhet. I Stenbecks kommersiella sportkanal.

Fotbollsjournalistiken måste vara den rapporteringsgren som sett det största kvalitetslyftet det senaste decenniet. Gänget bakom magasinet Offside och en armé av skickliga lekmän på sajter som Svenskafans har tvingat bredare medier som kvällstidningarnas sportbilagor – och nu kabelkanaler – att förfina sin journalistik.

Dessa är visserligen inga mass­marknadsmedier, men långtifrån några småkryp. Viasat har 800 000 premium­abonnenter i Norden där en stor del är sportkonsumenter, Svenskafans (som köpts av Göteborgs-Posten) har över 300 000 unika besökare varje vecka. Det är som om en ny mellankategori har etablerats, den initierade ämnesinriktande och medelstora mediekanalen. Inte konstigt att SVT har dragit i gång egna fördjupningsprogram inom både fotboll och hockey.

Det slog mig hur sällan jag upplever sådan djuplodande bevakning inom andra ämnesområden i etermedierna. Var finns till exempel liknande diskussionsprogram med samma höga kunskaps- och detaljnivå inom svensk politik? SVT:s i och för sig utmärkta galjonsprogram »Agenda« kommer inte i närheten med sin fragmentisering.

Lär av Viasat. Nästa gång det blir en blocköverskridande uppgörelse i politiken vill jag – i någon kanal – ha minst en timme av nationens skarpaste politikhjärnor som i direktsändning briljerar med riktigt nördig analys.