Partnerbytet

Text: Nina van den Brink

En dansk konsthistoriker tar över som överintendent för Moderna museet i Stockholm och Malmö, Gitte Ørskou. Till Nationalmuseum plockades in en finländare, Susanna Pettersson, som ersatte en …. finländare, Berndt Arell. Kugnliga dramatiska teatern har länge letts av en norrman, Eirik Stubø. Nordiska museet av danska Sanne Houby-Nielsen. Har de svenska kulturcheferna tagit slut? Eller är den svenska konstvärlden inte längre betrodd?
Tonen har gnisslat mellan de nordiska länderna på senare år, åtminstone i den politiska debatten, men på en handfast arbetsinriktad nivå är hjulen väloljade än. Dramatenregissören Stefan Larsson har nyligen rekryterats som chef till norska Nationalscenen i Bergen, med start nästa år. Han har tidigare varit chef för teatrar i Århus och Köpenhamn. Gubbar och gummor far in och ut som i ett schweiziskt gökur, bockar och tackar av varandra, runt runt. Bo Nilsson var chef för konsthallen Charlottenborg i Köpenhamn för drygt tio år sedan.
Relationer byggs varaktigt på hög nivå. Projekt kommer till stånd. Museerna får input utifrån. Nya kontaktytor. Museicheferna breddar sitt konstkunnande, får mer erfarenhet.
Från Rooseum i Malmö värvades Lars Nittve till Louisiana utanför Köpenhamn, vidare till Tate Modern i London, innan han tog över Moderna Museet i Stockholm. Därefter handplockades han för att bygga upp M+ i Hongkong.
Den nordiska chefskarusellen snurrar. Och snurrar vidare.