Så äter och dricker du i New York

Text:

Bild: DON EMMERT/AFP/TT, RUTH CHRIS, WIKIMEDIA COMMONS

New York är storstaden som samlar världens giganter inom finans, medier och kommers. Den lockar också mängder av turister, inklusive svenskar som ännu inte avskräckts av att kronan inte står sig särskilt starkt gentemot dollar. Flygavgångarna ökar stadigt, år för år. Vad är det för nytt som finns att äta och dricka i metropolen?

Chelsea Market

I byggnaden på 75 Ninth Ave, där Oreo-kakorna uppfanns, ligger numera gallerian och mattemplet Chelsea Market. Utbudet är rejält. Bäst i huset är sannolikt The Lobster Place, som både har butik och restaurang. På menyn rekommenderas en hel grillad hummer (35 dollar) eller den vietnamesiska rätten pho med hummer (23 dollar).

The Whitney

Efter flytten 2015 från norra Manhattan till spektakulära nybygget i hippa Meatpacking-området har konstmuséet The Whitney lockat nya besökare. Gör ett stopp på 99 Gansevoort St och se amerikansk 1900-talskonst. Inträde 25 dollar, men fredagar kl 19-21.30 gäller en frivillig donation istället. Samma upplägg har den populära Museum of Modern Art (MoMA), fredagar kl 16-20 är inträdet gratis (annars 25 dollar). MoMA hittas på 11 West 53 St.

Big Gay Ice Cream

Ett veritabelt glassparadis som finns på tre adresser. Förslagsvis kan man göra ett stopp på 61 Grove Street i West Village. För 8 dollar erbjuds glass med pumpasmör och lönnsirap, butterscotch-karamellsås med bourbon, pajsmulor och vispgrädde. Hur det smakar? Amazing.

Ruth’s Chris

Det är inte ofta man kan äta på en börsnoterad köttkrog som finns på över 100 adresser i Nordamerika. Tro inte att det är snabbmatsupplägg som stundar – tvärtom. Nivån är hög och stabil, och det finns alternativ om inte ett halvt kilo biff väcker aptiten. Recensenter har kallat det för New Yorks bästa happy hour-erbjudande med småburgare (3 dollar/st) och lyxiga drinkar för 9 dollar, på vardagar mellan kl 16 och 18.30. På Manhattan är adressen 148 West 51st Street.

Lyxkrogrunda

Ruth’s Chris kaliforniska bartender Gordon rekommenderar besökare i staden en krogrunda i lyxformat: det är att smaka av en och samma cocktail, en Manhattan, på olika klassiska adresser. Det är The Peninsula (adress 700 5th Ave), Plaza Hotel (768 5th Ave), Ritz-Carlton Hotel (50 Central Park South) och Waldorf-Astoria (just nu stängd för renovering), samt BG Bar i klassiska varuhuset Bergdorf Goodman (754 5th Ave). Enligt bartendern återfinns den bästa på The Plaza, medan Ritz-Carltons styvmoderliga placerade bar kan undvikas.

Doldiskrog

Lönnkrogar, så kallade speakeasys, fortsätter att frodas i West och East Village. Den fortsatt populära Death + Company (adress 433 E 6th St) blir snabbt full, men det går att boka bord om man känner rätt folk. Här är hemligheten – reservera bord genom att messa hovmästaren/gatekeepern Tony, numret är +1(602)349-4370.

New York-jul

För den som gillar julen är New York i december är ett paradis utsmyckat med påkostat pynt. Som att stiga in i en julig 90-talskomedi. Så kör igång Spotify med Frank Sintra-skivan A Jolly Christmas och hoppa rakt in i filmen genom att åka skridskor i Central Park. Det finns två rinkar – men ta Wollmans (ta sikte på adressen 830 5th Ave). Inträdet är 12 dollar (19 dollar på helger) och skridskohyra 10 dollar. Sedan kan du göra ett stopp på närliggande The Christmas Cottage (871 7th Ave), som säljer julprylar året runt.

Transporttips

Även om turistupplevelsen blir komplett genom att använda den effektiva tunnelbanan, så kan det i vissa lägen vara ännu bättre med en taxi. Ett tips är att använda Ubers samåkningstjänst Uber pool – där man ibland hamnar i samma bil med andra som ska åt samma håll. Avsevärt billigare och kan bli ett oväntat möte – men vänta dig ingen Gevalia-överraskning.

Brooklynbesök

Brooklyn är som alla vet Manhattans något billigare kusin på andra sidan bron. Gör ett stopp, eller för all del bo över på Whyte Hotel (80 Wythe Ave) i Willamsburg. Takbaren har fin utsikt över Manhattans skyskrapor. Inte ens hundra meter bort går det att göra ett drickbart besök hos öltillverkaren Brooklyn Brewery (79 N 11th St) – som utanför USA säljer mest till Sverige (!). Vägg i vägg ligger BBQ-krogen Marble Smokehouse. Ät marinerat fläsk, drick öl och var glad.

Smaka framtid

Retro-etablissemanget finns på två adresser på Manhattan, bland annat på 370 West 52nd Street. Beställ Lucky’s Original men byt ut köttet mot en Impossible Burger, som är växtbaserat alternativ med köttig smak, arom och biffighet. Risken är stor att man äter en till (11,50 dollar). Så smakar framtiden.