Skamligt hur Stig Engström fläks ut

Stig Engström – vilken tönt. Det förstår ju alla som tittar på Netflix storsatsning "Den osannolika mördaren".

Text:

Toppbild: Netflix

Toppbild: Netflix

Serien The Crown är fängslande och skickligt gjord. Så klart att det är spännande att fångas av illusionen att vi faktiskt får titta in i privatlivet hos en av världens mest kända och mäktigaste familjer. Och förmodligen en chimär. För vem vet vad prins Philip egentligen sa till sin hustru när hon misstänkte att han var otrogen? Eller hur grälen mellan prins Charles och prinsessan Diana utspelade sig. Vrålade han verkligen till henne?

Det sägs att vissa medlemmar i den brittiska drottningens familj tittar på The Crown. Andra, Dianas söner, William och Harry är upprörda över  hur deras föräldrars äktenskapskris beskrivs i detalj.

Tror väl fan det.

Men den tv-serien handlar om en rik och mäktig släkt. Man kan argumentera att de får väl tåla lite insyn  och fantasier. Passar inte galoscherna kan man ju avgå – som Harry, även om just han frenetiskt söker rampljuset efter sitt statement att han bara vill vara ifred från uppmärksamhet. 

Men Stig Engström? Vad har han gjort för ont? 

Möjligen, kanske, skjutit vårt lands ledare. Fast?

Han är utan tekniska bevis officiellt utsedd till statsminister Olof Palmes mördare.  Försäkringsbolaget Skandias tjänsteman Engström har aldrig prövats rättsligt. Han har aldrig givits chansen att försvara sig, vilket alla medborgare i en rättsstat brukar tillåtas. 

Netflix serie med Robert Gustafsson i huvudrollen – iklädd fettkostym – framställer Engström som en särling. Scenerna stinker av noppiga sjuttiotalssoffor, för mycket alkohol och unken ensamhet. 

Stig Engström framställs som en man som upphetsat tilldelades 15 minuters kändisskap när han råkade passera mordplatsen den där vidriga natten 28 februari 1986, fick vittna och beskriva sina upplevelser i tv. Han springer som en galning mot trappan från dåvarande Tunnel­gatan. 

Men där tog hans självvalda kändiskap slut. 

Nu fläks Stig Engström ut på en streamingtjänst i evigheters evigheter. 

Om William och Harry är upprörda över bilden av sin världsberömda mamma – hur känner Engströms nära och kära, jag hoppas att det finns någon. 

Stig Engström döms oprövad än en gång och omvandlas till en kul figur, något av en byfåne som av en händelse mördade en statsminister, 

Det är skamligt. 

Text:

Toppbild: Netflix