Sprickan i Kristallen

Text:

Framför mig låg tre alternativ som jag såg det. Prata med kossorna i hagen intill, delta vid grannfolkets ambitiösa vinluncher, eller skriva på den roman jag hade åkt hela vägen till den ensliga byn i Normandie för att skriva.

Valet föll på de där vintillställningarna. Det gav mig en massa obrukbar tid framåt seneftermiddagarna, som jag fyllde med tv. Tre månader av fransk tv. Jag förvånades över ansamlingen litteraturprogram. Namnen på programmen minns jag inte, men att de var långa, evighetslånga. Författare, kritiker, programledare – alla fick de generöst med tid att utveckla sina resonemang. De fibblade med läsglasögon. Bläddrade i böcker. La ut texten. Var smarta, plumpa, analytiska, pladdriga och roliga.

Det var som att bli inbjuden till en bokklubb som alltid sammanträdde. Dramatiken låg i konversationen.

Förbannat tråkig tv, låter det kanske som. Det var det inte.

Fortfarande, tio år senare, tillhör de mina bästa tv-upplevelser. De fungerar också som ett slags övertydligt pedagogiskt exempel på åt vilket håll SVT borde gå.

Eva Hamilton, som i november lämnar vd-posten på SVT efter åtta år, förstod tidigt att möta det nya konkurrensutsatta medieklimatet.

Hennes satsning på den digitala tekniken går inte att hyllas nog. Vem minns ens den torftiga tillvaro som var innan SVT Play, och senare SVT Flow, introducerades? Och med inställningen att public service måste erbjuda något för alla, har Hamilton medvetet satsat på den breda underhållningen, vilket fått kommersiella spelare som TV4:s Casten Almqvist att känna på att han lever.

Och nu då, efter jakten på tittarsiffror, vad är nästa steg för det licensfinansierade tv-bolaget? Framtiden ligger öppen. Vem som blir ny vd lär bli klart vilken dag som helst.

Sällan blir SVT:s diffusa roll så tydlig som när det är dags för tv-galan »Kristallen«.

Att årets bästa svenska tv-program ska koras, får givetvis tas med en nypa salt. Det är ju en branschfest trots allt, och branschfester handlar ju i mångt och mycket om att deltagarna ska lämna tillställningen glada. Med var sin påse i hand.

Alla ska få sin del av kakan.

SVT skulle med andra ord rent tekniskt inte kunna kamma hem samtliga priser i en tung kategori, som exempelvis »Årets fakta- och aktualitetsprogram«. Ändå säger årets nomineringar något om nivån på det hela. »Korrespondenterna« i all ära, men »Fittstim«? Är det det bästa man kunnat få fram i den här kategorin?

Inget bolag gör lika kvalitativa kultur-, samhälls- och nyhetsprogram som SVT. Men de kan bli fler, längre – och bättre.

Den nya vd:n sitter i en guldsits att helhjärtat satsa på verkligt bildande program och lämna underhållningsgrenen till de kommersiella aktörerna.

Utöka »Babels« ynka sändningstid på 58 minuter till det dubbla. Locka in storpubliken med fler kvalitetsdraman i klass med briljanta »Torka aldrig tårar…«, vars premiäravsnitt sågs av 1,2 miljoner tittare.

Ägna sedan tiden åt att ta fram program där det intelligenta reportaget och samtalet är i fokus.

Det är inte elitistiskt, men det enda rimliga.

»Kristallen« sänds den 29 augusti klockan 20 i TV4.