Död men inte begraven

Nu har du möjlighet att återuppliva dina döda nära och kära som AI-robotar.

Text:

Toppbild: Pexels

Toppbild: Pexels

Project December är det perfekta AI-verktyget för dig som vill göra dina döda nära och kära till digitala AI-robotar. Skådespelaren Sirine Malas var tidigt ute med att använda tjänsten, skrev Sky News. Hon kom nämligen aldrig över sin mammas bortgång, ett par år tidigare. Och när möjligheten nu fanns att få mamman tillbaka som en chattande AI-profil var det en chans hon inte tänkte missa.

Det är en häpnadsväckande enkel återupplivningsprocess. Det enda som krävs är att man betalar en slant och svarar på några frågor om personen. I formuläret behöver man bland annat ange sin relation till personen och några citat. Svaren matas sedan in i en AI-chatbot. Detta genererar i sin tur en profil baserad på användarens minne av den avlidna personen. Enligt Sirine Malas var slutresultatet kusligt likt hennes mamma när hon var i livet.

Den amerikanska datorprogrammeraren Jason Rohrer är mannen som ligger bakom AI-tjänsten, som i nuläget har mer än 3 000 användare. Han menar att det inte finns några bevis alls för att tjänsten skulle vara skadlig eller beroendeframkallande. "De flesta som använder tjänsten använder den bara en gång för att ha en sista konversation med den döda personen på ett simulerat sätt. Sedan går de vidare" säger Rohrer till Sky News. 

Det finns, enligt den brittiska terapeuten Bill Dunlevy i Sky News, oro för att sådana här fenomen kan störa den naturliga sorgeprocessen. "Basen i all sorgeterapi handlar om att lära sig att acceptera frånvaron – att lära sig att känna igen den nya verkligheten eller den nya normaliteten … och detta kan avbryta det."

***

Text:

Toppbild: Pexels