»Tingsten hade tyckt att allt var skit«

Text:

Bild: Scanpix

Publicisten Herbert Tingsten diskuteras i en omdebatterad P3-dokumentär och är föremål för två aktuella böcker, varav en av dig, Per Wirtén. Varför detta plötsliga intresse?

– Han är en person som inte är beskriven. Det finns väldigt få böcker skrivna om honom, och inte en enda ordentlig biografi. Han är en central gestalt i den svenska historien, ett monument som vi vet väldigt lite om, som ständigt gled mellan liberalism och socialism. Herbert Tingsten var sitt eget universum.

Vad är det som gör honom så intressant? 

– Han bar på en tradition som är oerhört viktig. Kulturradikalismen ställde frågor som än i dag är kontroversiella. Hans röst bär genom decennierna och är väldigt aktuell i dag. Herbert Tingsten tog tidigt ställning mot både fascism, nazism och kommunism. Det var fullständigt självklart för honom. Han hävdade att det var genom att ta ställning som man förvandlades från att vara människa till att bli mänsklig.

Vad tror du han hade tyckt om dagens politiska klimat? 

– Han hade väl tyckt att allt var skit, för det tyckte han alltid. Han hade nog ansett att det saknades intellektuellt djup i debatten och att de politiska samtalen var oerhört trista.

Finns det någon som för hans arv vidare?

– Herbert Tingsten stod för en liberalism som inte längre finns representerad inom den svenska borgerligheten. Jag vet inga liberala politiker som i dag driver frågor som ökad jämlikhet, starkare välfärd och ökat löntagarinflytande i arbetslivet.

Hur ställer du dig i debatten om Herbert Tingstens påstådda kontakter med CIA-finansierade organisationer? 

– Han tillhörde det utpekade nätverket med vänsterintellektuella, men befann sig hela tiden i utkanten. Åkte aldrig på de stora konferenserna och tillhörde aldrig kärnan, vilket enligt min mening snarare är det som är häpnadsväckande.

Statsvetaren Olof Petersson håller också på med en bok om Tingsten. Förra veckan ställdes P3-dokumentären om Tingstens påstådda kopplingar till amerikanska CIA in, sedan det framkommit att den innehöll felaktigheter.