Titanics enda svarta passagerare har varit bortglömd – tills nu

Text:

Bild: TT

När Titanic förliste den 15 april 1912 dog runt 1 500 personer. En av dem var haitiern Joseph Laroche. Anledningen till att han befann sig på fartyget var nog så dramatisk: en kärlekshistoria, ett stort mått av rasism och en olycklig slump. Han var dessutom, vid tiden för förlisningen, nevö till Haitis sittande president Cincinnatus Leconte (som avled fyra månader senare) och, såvitt känt, det enorma och luxuösa fartygets enda svarta passagerare.

Ändå har ingen brytt sig om att berätta hans historia. Förrän nu.

Filmsuccén »Titanic« berättar den dramatiska händelsen ur ett fiktivt ungt kärlekspars synvinkel, där kvinnan var överklass och mannen underklass. Paret skiljs åt eftersom förstaklasspassagerare gavs prioritet.

Genom åren har åtskilliga verkliga öden återberättats, både om överlevande och människor som dog. Men ingen har tidigare berättat om familjen Laroche, trots att dess öde har en hel del paralleller till den dramatiserade filmen.

Berättelsen om Joseph Laroche, så som hans dotter Louise Laroche berättat den för Titanic historical society, handlar om en ung haitier, från en förmögen släkt, som flyttar till Frankrike för att studera till ingenjör. Han träffar en fransyska, gifter sig och de får två döttrar, varav Louise var yngst. Men på grund av fördomar och rasism så får han trots fullbordad examen inget arbete. När hans hustru blir gravid för tredje gången, bestämmer de sig därför för att skyndsamt flytta med familjen tillbaka till Haiti. Joseph Laroches mamma, som ser fram emot sonfamiljens ankomst till Haiti, köper förstaklassbiljetter på »MS France«, från ett franskt ångbåtsrederi.

Innan avgång får de dock veta att barnen inte får äta tillsammans med sina föräldrar på det franska fartyget, och Laroche bytte biljetterna mot andraklassbiljetter på Titanic.

Resten av Titanics öde är välkänt. När skeppet stött i isberget och börjat ta in vatten stoppade Joseph Laroches familjens tillgångar i fickorna och familjen gick tillsammans till livbåtarna. Där skildes de dock åt, eftersom kvinnor och barn gavs prioritet.

25 år gammal försvann Joseph Laroche i djupet i den arktiska oceanen.

Hustrun Juliette återvände till Frankrike med barnen, där Louise Laroche vid sin död 1998 var en av de sista överlevarna.

Det dröjde ända till 2019 innan boken om den enda svarta passageraren på Titanic, »Le seul passager noir du Titanic«, av den franskivorianske journalisten Serge Bilé, för första gången berättade Joseph Laroches och hans familjs historia. Den gavs ut på Cercle Média i maj i fjol.

I samband med att »Black lives matter«-rörelsen nu uppmärksammas världen över så får boken en stigande uppmärksamhet i fransk och engelsk press. Och på sociala medier.