Tua Forsström är ett utmärkt val av Akademien

Text:

Bild: TT

Blogg

Den finlandssvenska poeten Tua Forsström har valts in i Svenska akademien. Ett utmärkt val av en gigant som redan vunnit alla de stora nordiska litterära  priserna, och vars integritet svårligen kan ifrågasättas. Forsström är 71 år och har ägnat hela sin karriär åt litteraturen i olika former, däribland som förlagsredaktör.

Det är bara att konstatera att Akademien var tvungen att vända sig utomlands för att hitta en ny ledamot som är tillräckligt »ren« från komprometterande samröre med tidigare skandalakademi och dessutom tillräckligt obekymrad om vad ledamotskapet kan innebära för hennes egen karriär. Hon efterträder Katarina Frostenson på stol nr 18 i och med högtidssammankomsten den 20 december i år.

*

»Ludo­vin«, nummer 71 på Fokus kulturmakthavarlista, fortsätter sitt framgångsrika segertåg som inleddes 2018. Ludwig Göransson som den begåvade kompositören från Linköping egentligen heter vann i helgen tre grammy på den amerikanska galan. Återigen prisades han för sitt samarbete med rapparen Childish Gambino och vann både för Årets låt och Årets skiva för »This is America«. Dessutom vann han kategorin Bästa filmmusik för originalmusiken till filmen »Black Panther« av regissören Ryan Coogler.

34-åringen är utbildad i jazz på Kungliga musikhögskolan i Stockholm, men flyttade därefter till Kalifornien där han bland annat studerat filmmusik. Där inledde han också en rad framgångsrika samarbeten.

Förra året vann han sin första grammy, även då tillsammans med Childish Gambino för låten »Redbone«.

Om några veckor har han chansen att ta hem en Oscar för filmmusiken till »Black Panther«. Håll ett öga på den killen!