Allt-i-ett

Text:

Bild: Ida Jansson

Att slänga ihop spagetti med tomatsås till middag kan te sig som en enkel och lättutförlig uppgift. Men håll i hatten – det går att förenkla processen ytterligare. Det gäller bara att tillreda såsen och koka pastan i en och samma kastrull.

Samtidigt alltså.

Konceptet »one-pot pasta« eller »one-pan pasta« har blivit ett populärt sätt att tillaga middagsrätter i USA och Storbritannien de senaste åren.

Enligt nättidningen Slate började det med ett recept som publicerades sommaren 2013 i hushållsgurun Martha Stewarts tidning – Martha Stewart Living. Tillagningsprocessen beskrevs i två steg. Det första: lägg pasta, tomatkvartar, hackad lök, skivad vitlök, chiliflingor, basilika, olja, salt, peppar och vatten i en stor kastrull. Koka på hög värme i nio minuter och rör runt emellanåt. Steg två: sleva upp innehållet på fyra tallrikar och servera med olivolja och parmesan.

Receptet spreds som en löpeld på internet och snart utvecklades nya varianter av ett-kokkärl-rätter. Nu handlar det inte längre enbart om pasta. Fisk, kyckling, korv, bönor, potatis – ja, det mesta går att tillaga i en och samma gryta, enligt receptmakarna.

Dessutom är fördelarna många, anser anhängarna av tillagningsmetoden. Det går snabbt och det blir mindre disk – ett stort plus när man kommer hem trött och utsvulten efter en lång arbetsdag. Just pastarätter tenderar dessutom att bli krämigare eftersom stärkelsen från pastan tränger in i såsen.