Ansiktslyfta skönhetsbutiker

Text: Jonas Florén

Bild: TT

Kan en butiksdisk ha ett inre liv? Ja, på Jakobsgatan i Stockholm. I det australiensiska hudvårdsföretaget Aesops nya, avancerat formsköna butik. Från disken – en enorm tillsågad almstock – ger sig naturen till känna, rapporterade tidskriften Arkitektur i början av 2015. Ur almstockens kortända spirade svampar. Myror kröp fram. Numera tycks det ha lugnat sig i diskens inre. Den tyska träkonstnären Lies-Marie Hoffman som skapat den, tittar för säkerhets skull till sitt verk då och då.

Identiteten ligger förstås alltid i produkterna, men en elegant butik skärper profilen. Det räcker att skärskåda de exklusiva märkesbutikerna på Biblioteksgatan och Birger Jarlsgatan i Stockholm. Nu ser vi en annan strömning där duktiga arkitekter till synes leker i friare stil på en skala från kul till sobert. Aesop är ett bra exempel. När företaget bestämde sig för att starta i Stockholm gick inredaruppdraget till ett lokalt arkitektkontor, In Praise of Shadows. Produkternas flaskor och burkar är i brunt glas och arkitekterna arbetade vidare i samma nyans.

Form- och arkitektvärlden har gått i spinn över Aesops etableringar i innerstaden. Båda butikerna är prisbelönta eller prisnominerade av Svensk Form och Sveriges Arkitekter. Plötsligt är ljust och fräscht inte inne, utan den nordiska skogens och naturens mörkare och brunare toner. Butikerna har blivit ett mål för utländska designintresserade turister.

I ett tidigare liv har disken i den lilla lokalen på Jakobsgatan växt i sörmländska Järna. Det mäktiga trädets öde beseglades av almsjuka. Ett avlångt handfat i koppar, där kunderna en smula rituellt får tvätta händerna, är nedsänkt i en annan lite minde alm, fast från Norra Djurgården. En tredje tjänar som vilobänk i butikens inre. När träet torkar uppstår vackra sprickor som, om de är stora, i japansk tradition fogas samman av rosettformade fogar. Väggarna är av ek och ljus puts, golvet av breda ektiljor. Som sensuell effekt strömmar ångor från rumsolja ut i rummet.

I Aesops andra butik har omgivningen en annan profil och interiören ett annat uttryck, i signifikant brun ton. På blott 33 kvadratmeter i SoFo på Södermalm böljar väggarna av fanér i al. Väggarnas vågor och takbelysningen ger ett diskret skuggspel. Något händer. Träet i massiv form går igen i diskens topp. Här är handfatet klassiskt emaljerat. Ett ursprungligt cementgolv har slipats för att lyfta fram dess strävt grå prägel.

Arkitektkontoret In Praise of Shadows drar fenoment »den designade butiken« till sin spets. Det finns andra stilar i genren, både mer nedtonade och med mycket större yta.

114 år gamla herrmodemärket Oscar Jacobson låter arkitektkontoret Boys Don’t Cry utveckla ett butikskoncept på temat »att komma hem till någon«. Det sker med en dämpad färgskala och ribbad panel i ek som ger en varm känsla av trä. Stolar, hyllor, galgar och möbler är särskilt formgivna. Butikens inre påminner om en klädkammare för den välskräddade mannen.

Oscar Jacobsons nya designade butiker finns på plats i Oslo, i Täby centrum och i Mall of Scandinavia i Solna. I megaformat är Nordens största galleria själv ett rätt kul exempel på den designade butiken, för den som har ögonen med sig.

Snarare än längs raka gator rör sig kunderna i snitslade spår likt en platt slalombacke till gallerians innetorg, åtminstone enligt arkitektkontoret Wingårdhs intention. Över ett avlångt torg på plan ett hänger 3 500 belysta glasstavar, som ger känslan av norrsken. På största öppna ytan finns en fontän som sägs kombinera vatten med illusionen av detsamma.

Om Wingårdhs idé hänger ihop med fenomenet konstgjord natur är Aesops butiker raka motsatsen, intima och i nära koppling till den äkta naturen – och dessutom i linje med rådande trätrend inom arkitekturen.

Fakta | Tre piffade butiker

Herrkläder
Boys Don’t Cry har ritat herrmodebutiker åt Oscar Jacobson i flera städer.

OScarjaco

Lyxgalleria
Gert Wingårdhs arkitektkontor har ritat Sveriges största shoppingcentrum, Mall of Scandinavia.

Wing

Hudvård
I hjärtat av Södermalm i Stockholm har In Praise of Shadows piffat upp skönhetsbutiken Aesops lokaler.

Aesop