Ärtigt alternativ

Text:

Bild: Ida Jansson

Gluten, proteinet som fått så dåligt rykte i intoleransens tidevarv men som ändå älskas av så många, har kanske slutligen mött sin baneman. För medan tidigare pastasubstitut som zucchini-pasta, bönpasta och sojapasta inte vunnit pastapuritanernas hjärtan så tycks det nu som om den senaste nyheten kan vara en rejäl utmanare till den konventionella vetepastan.

Det handlar om kikärtspasta. Naturligt glutenfri, packad med proteiner och med färre kolhydrater än vanlig pasta. Numer finns den i de flesta mataffärer, och att döma av segertåget som ärtpastan gjort i USA är det bara en tidsfråga innan de gamla pastasorterna får se upp även i Sverige. På andra sidan Atlanten har uppstickarmärket Banza på bara ett år etablerat sig som storproducent. I fjol såldes deras kikärtspasta i bara två butiker, nu finns den i över 1 700 affärer över hela USA. Hos återförsäljaren Fairway är kikärtspasta i dag den bäst säljande pastasorten av dem alla, enligt tidningen Time. Denna höst har producenten Risenta lanserat kikärtspasta på bred front i svenska butiker. Och för den pastaälskande hemmakocken finns förstås alternativet att göra trendpastan själv. 

Gör din egen kikärtspasta

Ingredienser

85 g majsmjöl

65 g kikärtsmjöl

85 g potatismjöl

1 tsk fiberhusk

1 tsk fint salt

1 st ägg

2 st ägg

2 msk olivolja

4 msk vatten

Gör så här:

• Blanda samman alla torra ingredienser.

• Tillsätt ett helt ägg, två äggulor, olivolja och vattnet och arbeta till en deg för hand eller med hjälp av en maskin. Knåda degen ett par minuter tills den känns smidig.

• Plasta in degen och låt den vila 30 min i rumstemperatur.

• Kavla degen till valfri pastasort.

• Vik samman degen och kör igenom den flera gånger på varje tjocklek i maskinen. Du kan även kavla pastan för hand, var då noga med att få den riktigt tunn.

Recept ur »Laga nytt – Pasta, pizza, paj och pirog utan gluten«, skriven av Maria Blom och Jesica Frej (Massolit förlag).