Bara det bästa åt mattes lilla älskling

I Italien sitter hunden numera med vid krogbordet. Och beställer mat från menyn.

Text:

Bild: Getty Images

Får man ta hunden med sig in på lyxkrogen? Han är snäll och han har var’t en riktig vän… Jadå, det går bra, på allt fler ställen. I Italien har landets första stjärnrestaurang, med egen meny och egna platser för fyrbenta vänner öppnat och det är fullbokat och kö i gästlistan. Mattar och hussar från hela Rom kan inte vänta på att få ta med sina vovvar på fin restaurang. Även långväga ifrån kommer gäster som vill ge sina hundar en minnesvärd lunch eller middag. 

– Jag bor i Florens men så fort jag får tillfälle ska jag ta tåget eller bilen ner till Rom och låta Tommy få pröva det här. Kanske för att fira hans födelsedag”, säger Cristina Moratti, en 49-årig affärskvinna som när hon inte jobbar lägger sin tid på katterna och springerspanieln Tommy. 

– Han är van att följa med överallt. På vissa restauranger får hundar följa med in, visst, men han får ju alltid ligga under bordet. Det här blir något helt annorlunda, konstaterar matte Moratti. 

Finkrogen som får rubriker över hela världen heter Fiuto, vilket betyder väderkorn på italienska. Och nog tycks ägarbröderna Mario och Marco Turano ha nosat upp en bra idé. Tillsammans med den tredje delägaren Alessandro Praticò har de öppnat sin ristorante med mottot ”för både ägare och hundar” i området Ponte Milvio, där Roms innefolk, och numera även VIP-jyckar, älskar att ses och synas.  

– Det var min flickvän Noemi som fick in oss på det här spåret, hon är en stor hundälskare och vi kände att här fanns en lucka i utbudet. Folk vill inte lämna hunden ensam hemma, och vi vill kunna erbjuda den det bästa som finns att äta, säger Marco Turano. 

Italienarna har gått från att ha sex, sju barn i varje familj till mindre än ett. Och medan befolkningen därför har krympt till under 60 miljoner har antalet husdjur i landet i stället vuxit desto mer och uppgår nu till hela 65 miljoner. Av dem är 10 miljoner katter och nio miljoner hundar. Pandemin och den långa tiden i stenhård lockdown lockade många att just skaffa hund. Försäljningen i Italien av hund- och kattmat uppgick i fjol till 2,7 miljarder euro. Det är en hel miljard euro mer än för tio år sen. Men en simpel skål med torrfoder är alltså inte nog utan allt fler vill ge sin hund en helkväll på stan.  

– Hundarna får egna sköna platser intill sina ägare i vår eleganta miljö. Och kvällen inleds med en fördrink även för vovvarna, med finaste mineralvatten eller olika fräscha fruktdrinkar”, berättar Mario Turano. Han är stolt över restaurangens höga svansföring med även många internationella gäster, både tvåbenta och fyrbenta. 

På restaurangens sajt finns en egen Dog Menu med allt från kyckling till fisk och vegetariskt. Till efterrätt finns en speciell hundtårta. Portionerna finns i fyra olika storlekar, beroende på om det är en Sankt Bernhard eller tax som ska dinera. Personalen vänder sig direkt till hundarna och bara kypare som tycker om jyckar och förstår dem får betjäna dem. Jodå, det är som den italienske kyparen säger, i Lady och Lufsen: ”Mamma Mia, hundar börjar tala mat!”. 

Även på andra ställen än i Rom öppnar nu allt fler ställen som inte bara är hundvänliga, utan har fullt fokus på hunden. I trendkänsliga Milano har bara de senaste åren fem olika glassbarer öppnat, med specialgjord glass för hundar, som Gelateria Paganelli och Lab 305. 

Och i badorten Senigallia, vid Adriatiska havet har lyxkrogen La Madoninna del Pescatore (Fiskarens lilla Madonna) valt att satsa allt mer på hundar som erbjuds egna platser, vattenskålar, matskålar, specialtillverkade kex som ser ut som katthuvuden och annat smått och gott.  

– Det är viktigt att hundar får äta lika bra som vi människor, säger ägaren Meroni Cedroni, helt utan ironi. 

Pälsklädda besökare

I USA har restauranger med hunden i fokus varit en uppgående trend länge. Mattar och hussar kan på specialsajter online hitta allt från hotell till spa, fik och restauranger för människans bästa vän. 

Sajten Bring Fido tipsar om en rad ställen runt om i USA.  

Två bulldoggars matvanor gav inspiration till menyn hos flotta The Wilson i New York. Under palmerna på Boozehounds i Palm Springs i Kalifornien kan hundarna njuta av Happy Hour innan de serveras köttfärslimpa i menyns Doggie TV Dinner.  

Trenden har spridit sig till Storbritannien och Irland som också får fler ställen med menyer och drinkar ”for the dog”. 

The Dirty Onion i Belfast är en bar och restaurang som är lika rå men hjärtlig som staden själv. Här står hundar i fokus sen länge och på meny finns lever, lax, kyckling och desserter och här ordnas hundutställningar, grillfester och kvällar med livemusik – ständigt med hunden i högsätet. I London finns allt från fashionabla hundhak i Mayfair till tuffa jyckars tapasbarer, intill tunnelbanestationer med ökända namn. 

Listan kan göras hur lång som helst. Vilket inte innebär att hundarnas vara eller icke vara på krogen inte väcker känslor. Det har skällts (förlåt) en hel del sen Fiuto öppnade i Rom. De som inte vill ha hundar intill sig när de äter ute invänder hänvisar till hundrädsla och allergi, samt tycker att det är ohygieniskt och att hundarna stör.  

Andra skriver på X eller tycker i teves debattsoffor att vårt västerländska samhälle spårat ur totalt, med restauranger för hundar medan människor svälter ihjäl i andra delar av världen. Och man behöver inte ens söka sig så långt bort. Det är, som somliga påpekar, något fundamentalt fel när hundar går på krogen medan de mest utsatta italienska fattigpensionärerna sägs äta hundmat i slutet av månaden. 

I somras fann samtidigt den brittiska stora dagstidningen Observer bot på sommartorkans nyhetsbrist och fick i gång en glödande debatt kring hundars vara eller icke vara bland restauranggäster. Tidningens mycket kände matkritiker Jay Rayner testade puben The Parakeet i Kentish Town i London. Han hyllade maten men skrev samtidigt att han vände sig mot alla pälsklädda besökare: ”Jag vill inte bli utsatt för att en hund gnider sitt arsle mot mig medan jag försöker äta min sparris. Är det så konstigt?”, undrade han retoriskt. 

Debatten som följde avslöjade djupt upprörda känslor från de som försvarade sina ”pälsklingar” och kallade motståndarna för ”hundhatare”. Pubägaren Steve Ball försäkrade snabbt i media att hundar inte längre skulle vara välkomna bland matgästerna och att det hela bara varit ett test.  

Så även om trenden med en ständigt växande miljardbusiness med hunden i centrum är tydlig så är inte alla glada över att behöva dela bord med både folk och fä.  

***