Finölens bourgogne

Text:

Bild: kenny bengtsson

Ölbloggen »Humligheter« var snabba med nyheten: det nya bryggeriet Sthlm Brewing Co hade levererat sina första lådor öl. De lyckliga mottagarna var ett utvalt antal krogar och ­pubar i Stockholms innerstad.

Nedkomsten var bara en i raden på de svenska mikobryggeriernas alltmer produktiva BB. Varje mellanstor stad med självaktning har numera sitt eget ­sofistikerade ölbryggeri.

Vad som ändå är speciellt med Sthlm Brewing Co är adressen. Det nya bryggeriet är beläget på Grev Turegatan i stadsdelen Östermalm, den besuttna klassens hemvist i Stockholms innerstad. Om något ett tecken på den klassresa som ölet har gjort i dryckesvärlden. Företaget rekommenderar också att deras förstfödda öl bör avnjutas »i källartemperatur i ett bourgogne-vinglas eller motsvarande«.

Den nya östermalmsölen var en så kallad »IPA«, den senaste årens stora trend inom öl­makningen. IPA står för ­India Pale Ale, en underkategori inom ale-familjen. Ale är så kallad överjäst öl och skiljer sig från de underjästa lager­ölen. Ett ale-öl går igenom en snabbare jäsning, under högre temperatur vilket ger en mildare och mer komplex smak än den klarare lagern. Pale Ale är, som namnet antyder, en ljusare variant, bryggt på ljus malt.

India Pale Ale togs fram i exportsyfte i England på 1700­-talet. För att hålla sig under den långa transporten till kolonierna hade den mer av humle och malt i sig, vilket gav en intensivare smak, med tydlig frisk beska och drag av citrus.

Den IPA-trend som nu slagit sina tänder i ölvärlden är av senare datum, och härrör från USA. När 1990-talets mikrobryggerier gick på upptäcktsfärd i öl-historien träffade man på den här typen av mer smakrika ale som snabbt visade sig populär bland kunderna. Flera märken marknadsför också så kallade »American Pale Ales«, APA, som ofta ligger mycket nära IPA:n.

De flesta större svenska oberoende bryggerier ståtar i dag med sin egen IPA-variant. Nils Oscars India Ale torde till exempel finnas i de flesta av Systembolagets butiker. De mindre, såväl svenska som utländska, går att nå via beställningssortimentet.

Sthlm Brewing Co India Pale Ale finns dock än så länge bara på några få krogar.

Fakta | Jäsningen avgör

Lager: Lågjäst öl. De flesta svenska storsäljande ölsorter är av denna typ.
Ale: Högjäst öl. Finns i flera varianter, som Pale Ale, Brown Ale, American Ale, India Pale Ale.