Fotogenisk frukost

Text:

Bild: Ida Knudsen

Smoothien slog igenom på bred front vid millennieskiftet. Det mixades i blenders och slurpades i sugrör. Stapelingredienserna var banan, yoghurt, hallon och blåbär. Kanske en skvätt juice. Drycken blev snart ett självklart inslag i närbutiker och kyldiskar. Och trendstämpeln bleknade.

Femton år senare har den gjort comeback. Nu med viss produktutveckling.

Våren 2015 ska smoothien serveras i en djup skål, vara lite tjockare i konsistensen, och ätas med sked. För en helgrön variant av smoothie bowl är det bara att byta ut yoghurten mot bär, frukt eller grönsaker – avokado ger den rätta krämigheten och färsk babyspenat en illgrön kick. Och så det viktigaste, åtminstone för den som vill plocka instagrampoäng: På toppen ska det ligga vackra mönster av nyttigheter som färgglada frukter, bär och frön. Hampafrön, chiafrön, torkade mullbär och gojibär ligger rätt i tiden. En sak har dock inte förändrats på femton år. Nu som då känner sig kostexperter manade att varna för att smoothien är en sockerfälla förklädd till hälsodryck. 

Fakta | Tre andra frukosttrender

1. Trött på morgongröten? Blanda havregryn med valfri vätska (mjölk, yoghurt eller juice), lägg till smaksättare som kokosflingor, bär och frön. Låt stå i tallrik i kylen över natten. På morgonen toppar man med lite frukt.

2. Parfait. Låter krångligare än det är. Ta ett stort glas, varva sedan olika lager av yoghurt med bär, frukt, nötter och frön så att det ser ut som en efterrätt.

3. Chiapudding. De små frönas segertåg fortsätter. Omdömet varierar från fantastiskt till bara slemmigt. För en tropisk touch, blanda chiafrön med kokosmjölk och ställ in i kylen. Lägg till bär och frukt vid servering.