Gränsbrytaren

Text: Lars Nylin

Bild: Themba Hadebe/scanpix

Under förra sommarens för-VM i Sydafrika, Confederations Cup, noterade tillresta åskådare ett fascinerande inslag. Så snart hemmanationens ena mittback berörde bollen avbröt publiken sitt envisa blåsande i sina trumpeter, vuvuzela.

I stället buade man för full hals. Häcklades den stackars kalrakade backen – lagets ende vite spelare? Det var ett chockerande inslag av rasism. Så var känslan tills man insett att det inte alls handlade om buanden. Det som skanderades var »Booooth« som i Matthew Booth. Varje utdragen vokal i namnet var en hyllning till en osannolik nationalhjälte.

Den nästan två meter långe 33-åringen Booth har blivit till ett slags fotbollens eget kitt när spänningarna i det sydafrikanska samhället vuxit.

Booth växte upp i den vita medelklassdrömmen Fish Hoek vid False Bay trekvarts bilväg från Kapstaden. I en trakt med 30 golfbanor gällde vit dominans även efter att apartheiden fallit 1994.

– Fotboll var inte aktuellt, även om det alltid varit den populäraste sporten i landet i övrigt – jag spelade rugby, cricket, tennis, minns Booth i den amerikanska tidningen The Bleacher Report.

Att det ändå blev fotboll till sist berodde på att pappan var inblandad i Fish Hoek AFC, en amatörlubb, som var en mötesplats för olika raser. 20 år senare är Booth ett av de mest kända ansiktena i Sydafrika, men hans ryktbarhet är stor även utomlands. I Ryssland är Booth kändis efter att ha varit professionell där i sju år. I USA har han blivit ett namn sedan tidningen Sports Illustrated valt honom för att summera läget i Sydafrika inför VM under rubriken »The Face of A New Nation.«

Matthew Booth har inte bara vunnit sin position på planen. Lika viktigt är det faktum att han är gift med Sonia Bonneventia, en före detta fotomodell uppvuxen under svåra förhållanden i Johannesburgs kåkstad Soweto. När Booth växte upp i välmående vita miljöer vid turisternas False Bay trängdes Sonia med 14 andra familjemedlemmar i en liten trea. De två möttes i början av 00-talet när Bonneventia var barnvakt åt en av Booths lagkamrater i Pretoriaklubben Mamelodi Sundowns.

Familjen Booth syns nu inför VM på stortavlor för allt ifrån mobiloperatörer till energidrycker. I regnbågslandet ses de av många som det bästa av två världar.