Gröna sidan upp!

Text:

Bild: TT

Drömmen om den perfekta gröna mattan är lika stark i dag som för 50 år sedan, då det första konstgräset lanserades.

Konstgräs innebär ett slut på fotbollsmatcher i lervälling och vattensjuka planer. Till och med i ett land som Sverige går det att spela på grönt underlag året runt. Och i områden med vattenbrist och svår torka är fuskmatta av förklarliga skäl att föredra.

Men de internationella fotbollsförbunden ställde sig under flera decennier kallsinniga till nymodigheten. Inte förrän runt millennieskiftet fick produktutvecklingen av materialet fotbollsbossarna att tänka om, åtminstone i länder där klimatet försvårar skötseln av naturgräs. På senare år har det blivit alltmer populärt med blandmattor, alltså en gräsmatta förstärkt med konstgräs som ökar slittåligheten. En gyllene medelväg som inte helt och hållet lyckats omvända konstgräshatarna.

Och de är många.

De avfärdar konstgräsplaner som »balkongmattor« och kallar klubbar som anlagt fejkgräs för »plastälskande fotbollsmördare« som »pissar på sporten«. Facebookgruppen »Stoppa konstgräs i svensk fotboll« har över 5 000 gillamarkeringar.

Motståndarna får visst stöd i vetenskapen.

Forskare har identifierat vissa riskområden med att spela på konstgräs. Själva materialet kan innebära en ökad cancerrisk, menar vissa. Andra har i studier visat att spelare på konstgräs löper högre risk att drabbas av bränn- och belastningsskador.

Men hittills har inga larm eller sociala medier-kampanjer satt stopp för konstgräsets segertåg. Grusplan efter grusplan i Sverige kläs om i en ny grön året-runt-skrud. Men också på lekplatser och i andra offentliga miljöer blir det vanligare med fejk.

Nu satsar branschen på att vinna över vardagspusslande villaägare med gräsmattekomplex. De som tröttnat på kriget mot mossa, det ständiga vattnandet och gräsklippningen.

Fakta | Tre platser som gjorda för fejkat gräs

1. På kontoret. Med konstgräs går det att skapa en grön oas av ett tråkigt konferensrum.

2. På golfbanan. Lysingsbadet i Västervik blev först i landet när de i fjol valde att lägga konstgräs på greenerna.

3. I rondellen och på refugen. För kommuner som tröttnat på trädgårdsskötsel i trafikmiljö.