Hemmabygge

Text: Nina Brevinge

I somras höjde många på ögonbrynen när de rutinerade löparna var ute på sin dagliga runda. I stället för vanliga gymnastikskor hade de gummistrumpor i bjärta färger på fötterna. De så kallade five fingers är designade att likna en naken fot och dess rörelse så mycket som möjligt. När man springer barfota landar man på framfoten eller mittfoten, i stället för att »rulla fram« från en hällandning – kallat naturlig löpning. Foten är fri och behöver inte anpassa sig till en sko.

Vårt kalla nordiska klimat gjorde sig dock så småningom påmint och de hederliga löparskorna åkte på igen. Men den naturliga löpningen är här för att stanna. I alla fall om man får tro Newline, som i veckan lanserar sitt nya skokoncept. De har tagit idén om naturlig löpning ett steg längre – vill eller kan man inte springa barfota får man helt enkelt bygga sig en egen sko. Likt som att köpa en bokhylla på Ikea får konsumenten en kartong för knappa 2 000 kronor med olika delar som ska sättas samman. Tenderar du att luta fötterna inåt när du springer, kan du lägga i en motverkande specialsula. Stötupptagningen regleras med kilar som bankas in i skon. Ska du springa på asfalt väljer du mjukare kilar, ska du springa i terräng väljer du den hårdare. Ska du springa med ena foten i gräs och den andra på asfalt kan du anpassa skorna individuellt. En hårdare kil i högerskon, en mjukare i den vänstra.

Det finns flera olika grundmodeller att välja mellan. Klassikern Pacemaker, Exact Change för den nyfikna samt den mest avancerade skon i serien, Hot Saurce, som anammar barfotatrenden. Så när du valt vilken skopersonlighet som passar dig bäst är det bara att börja bygga och sedan ge dig ut. Men glöm för guds skull inte reservdelarna, man vet aldrig när en asfaltsväg dyker upp i skogen.