Hett och heltäckande

Text:

Bild: All Over Press

Inte var den tänkt för en catwalk eller ett party. Men när Kate Moss och Chloë Sevigny nu börjat glida runt i en så kallad boilersuit är den svårstoppad.

Det är inte första gången overallen dyker upp i modet. Tidigt sjuttiotal drog The Whos sångare Pete Townsend gärna på sig en helvit overall när han uppträdde eller lät sig fotograferas. Åttiotals-filmen »Ghostbusters« skakade liv i det heltäckande plagget. Och för några år sedan klev Victoria Beckham, Lena Dunham och Cheryl Cole runt i overaller av skiftande karaktär.

För att kunna kapitalisera på den i grunden simpelt utformade overallen ännu en gång presenteras den nu alltså som en boilersuit. Inte rå som ursprungsoverallen, inte kroppsnära som en jumpsuit och inte fredagsmysig som en onepiece. I stället är boilersuiten en löst kroppsnära och elegantare form av overall. Fullt funktionsduglig för terränggående en sen kväll i storstadsdjungeln.

– Den passar punkaren i mig och känns rätt antietablissemang, säger Jane Sheperdson, vd för det brittiska modeföretaget Whistles, till The Guardian.

Overallen togs först fram för att skydda fabriksarbetare, mekaniker och andra med smutsiga och farliga yrken. Plaggen utrustades gärna med en lång ficka på utsidan av högra låret så att man lätt skulle kunna komma åt verktyg.

Under andra världskriget föstes kvinnor in i krigsmaterieltillverkningen och väckte en hel del uppmärksamhet när de använde dessa arbetskläder som fram till dess reserverats för män.

Svenska akademien spårar ordet overall tillbaka till 1917.

Namnet boilersuit verkar dock komma ifrån de hyfsat tajta overaller som användes när man skulle kunna krypa in i det smala utrymmet i ett ång-lokomotiv för att kolla ångläckor eller rensa ut sot.

Många modehus har nappat på den senaste overallvågen. Dior, Louis Vuitton, Richard Nicoll och Chloé har gjort modeller för dem med det fulltankade kreditkortet medan Topshops, H&M:s och Monkis overaller kanske inte orsakar ett budgethaveri.

Givna platser för overallanvändning

Skidbacken. Henrik Schyffert har synts i Sälenfjällen i en overall som till färg och form (brun och tajt) kan sammanfattas i ordet sjuttiotal.

Studentflak. Praktiskt skydd mot sprutande Lidl-öl.

Sandlådan. För fåfänga föräldrar som tvingas krypa runt med sin avkomma.