Kökets egen kolstålunion

Text:

Bild: Ida Knudsen

Det gäller inte bara att laga mat som en mästerkock utan även att använda samma husgeråd som en sådan. Inspirationen från tv-program och böcker har gjort att matlagningshybrisen lett till behovet av att ha »rätt« utrustning. Bland annat har de hederliga gjutjärnspannorna fått en konkurrent. Kolstål har samma premisser som gjutjärnet men är billigare.

– Det har blivit så otroligt populärt med kolstålspannor de senaste två åren. Folk har tröttnat på pannor som går sönder, de vill ha något som håller, säger Ewa Österling på köksbutiken Cordon Bleu.

En panna av kolstål klarar mycket högre temperatur än en vanlig non-stickpanna. Likt gjutjärn ska kolstålspannan stekas in i rikligt med fett de första gångerna. Sedan blir de bättre ju mera de används och går från den ursprungliga gråa nyansen till en allt mörkare.

En av de mest kända märkena som bland annat gör dessa kolstålspannor är franska  De Buyer som länge var proffsens märke. Efterfrågan på professionell köksutrustning gör att den numera inte bara går att hitta i finbutikerna.

– Folk vill ha det där lilla extra och står det i tidningen eller visas upp som det gör i alla tv-program är det klart att fler vill ha. Det är ju alltid kul med något nytt, förklarar Ewa Österling.

Förutom den grundläggande infettningen av pannan gäller det att enbart diska den med hett vatten. En liten droppe diskmedel går an efter tillagning av exempelvis fisk. Att förbereda armarna med några pass på gymmet och bygga upp styrkan innan köp är inte helt fel, då kolstålspannan liksom gjutjärnet väger en hel del.

Fakta | Husgerådens utelista

1. Kopparpannor ska vara det absolut bästa att laga mat med men som det köps mindre och mindre av.

2. Kastruller av aluminium har blivit impopulära då det sägs att de utsöndrar ämnen när syrerik mat förvaras i dessa.

3. Ugnsfast porslin av brun renault försvinner mer och mer och har ersätts av mer färgglatt stengods.