Modemagnet

Text: Hilda Ärlemyr

Bild: Riccardo Giordano/TT

Glöm det där med att klä ner sig. I höst ska allt glimra. Modeföretag som Christopher Kane, Dior, Nina Ricci och Marco de Vincenzo har höstkollektioner som är fyllda av material med metalliskt utseende.

Ett av materialen som gör comeback i höst är lamé. Problemet är bara att äkta lamé endast tillverkas av två väverier i hela världen, båda finns i Frankrike. Det tunga tyget framställs genom att väva ihop sidentråd med metalltråd gjord av koppar, silver eller guld.

– Det är en väldigt kostsam och tidskrävande produktion. Men det största problemet är att man aldrig kan vara helt säker på vilken nyans det färdiga tyget kommer att få, berättar Carita Brodd, lektor i fysisk modegestaltning på Beckmans designhögskola.

Äkta laméplagg oxiderar nämligen. Efter att tyget utsatts för sol eller dagsljus kan färgen bli en helt annan.

Och valet är ditt. Vill du inte se ut som en melankolisk figur från en Gustav Klimt-målning hela hösten, kan du välja att i stället inspireras av Catwoman. När den tajta svarta dräkten med metalliskt utseende uppenbarade sig i tv-serien om Batman på 1960-talet, var den revolutionerande. Dräkten var nämligen gjord av så kallad lurex-tråd. Den har ett metall-liknande utseende men är framställd av syntetisk film. Lurex-tråden har sedan dess varit flitigt använd i science fiction-filmer och på teaterscener.

Men för att tillverka tyg som skimrar i dag finns många betydligt enklare tekniker, påpekar Carita Brodd. Att foliera, eller smälta fast ett slags aluminium på tyg, kan fungera på nästan vilket material som helst.

– Det kan vara en ylletweed som du ger en metallisk glans med foliering eller pudrad metall, säger Carita Brodd.

Så när modemagasinen hetsar dig att köpa lurex och lamé i höst vet du bättre. Allt är inte guld som glimmar. Ibland är det bara folie.

FAKTA | Tre personer som burit lamé med stil

1. Marilyn Monroe

2. Elvis Presley

3. Celine Dion