Morfarsmetoden

Text:

Bild: Mareike Timm

Det har varit bistra tider för rakhyvelstillverkarna. Skäggtrenden, kinesiska mäns relativa hårlöshet, och en ökad acceptans på arbetsplatsen för annat än det slätrakade idealet. Det är några av anledningarna som skönhetsanalytikern Nicole Tyrimou på Euromonitor International listar som förklaring till nedgången i försäljning av rakprodukter på senare år. Att fler företag specialiserar sig på att sälja prenumerationer på exklusiva rakblad till kräsna män har också bidragit till en nedgång för etablerade varumärken som Gillette.

Men alla trender har som bekant ett slut. För att påskynda skäggets död satsar de stora företagen nu på avancerade raksystem. Glöm den enkla duon hyvel och lödder, glöm den hederliga rakapparaten. Ett av exemplen är jätten Unilever, som nyligen lanserat ett trestegssystem för rakning, med inte mindre än fem olika produkter inblandade. Tillsammans sägs de eliminera skäggstubb. Till tidningen Bloomberg Businessweek säger en företrädare för företaget att de tagit fasta på att många män undviker rakning eftersom det orsakar hudirritationer. Detta ska nu få ett slut. Botemedlet består av avancerade smörjmedel som rakkräm anpassad efter hudtyp och vårdande hudbalsam. Männen ska övertygas om att de bör genomgå en (nästan) lika komplicerad daglig hudvårdsrutin som skönhetsbranschen vill att kvinnor ska ägna sig åt.

Samtidigt finns det hudvårdsspecialister som hävdar att det enkla är det bästa för män som vill ha en haka lika slät som en bebisrumpa.

De avråder bestämt från de vanliga hyvlarna av kända märken eftersom de kan förstöra vilken vacker hy som helst. De effektiva, flerbladiga moderna rakhyvlarna tar inte bara bort stubben, även det yttersta lagret av huden följer med. Detta ställer tillmed  problem för män med känslig hy och kan ge smärtsamt inåtväxande hårstrån.

Lösningen är att gå tillbaka till de rakdon som farfar använde, fast i uppdaterad form. En enkel hyvel med utbytbara rakblad och en klassisk rakborste med grävlinghår. Kostar lite mer, men sägs hålla för evigt.

Fakta | En smärtfri rakning

1. Varmt vatten mjukar upp skäggstråna och öppnar porerna. Raka dig gärna efter en varm dusch och använt varmt vatten.

2. Använd rakkräm eller raktvål som mjukar upp huden. En rakborste skapar ett varmt lödder och mjukar upp skäggstråna.

3. Raka alltid medhårs för att undvika inåtväxta hårstrån. Tryck inte för hårt och använd aldrig slöa rakblad.

4. Smörj in ansiktet med en kräm, undvik aftershave med alkohol som torkar ut huden.