Plasklek för pretentiösa

Text: Mårten Arvidsson

Det är dags att sluta förknippa crawl med ystra tonårsbad och olympiska prestationer. Mikael Rosén, verksamhetsledare på Svenska Simförbundet, vittnar om ett starkt tilltagande intresse för crawltekniken. Hans inkorg är numera ständigt fullproppad med mejl från nyfrälsta som vill lära sig simma.

– Det blir trängre och trängre i simhallarna med frisimmare och crawlare. Nu är det uthållighetsidrott som är grejen, säger Mikael Rosén, som gläder sig åt hur idrottsvindarna blåser.

I begynnelsen var det bara polynesierna på Stilla havets ögrupper som ägnade sig åt crawlsim. De hittade på tekniken, som när den i början av 1900-talet nådde Europa via Australien totalt skulle revolutionera simidrotten. Den simteknik som vid tidpunkten var förhärskande i väst kallades trudgenstil och påminde om crawl, men ansågs vara vida underlägsen. I dag är crawl helt dominerande i tävlingssammanhang världen över. Men att det sprids till de breda, svenska folklagren är nyare. Bröstsim har sedan länge en mycket stark ställning i Sverige.

En viktig orsak till crawlsimmets ökade popularitet stavas triathlon, en kombination av simning, cykling och löpning. Så kallade amfibietävlingar, där man simmar och springer om vartannat, lockar många. Ett bra exempel är »Ö till ö« i Stockholms skärgård, som enligt Mikael Rosén har haft en explosionsartad ökning av antalet anmälda lag de senaste åren. Från en handfull för några år sedan till dagens 270. Och intresset ser inte ut att avta. För tidsandan spelar såklart roll. Högskolelektor Leif Yttergren vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm är måttligt road av utvecklingen, som han ser som en förlängning av ett individcentrerat samhälle.

– Man undrar när det intellektuella ska komma tillbaka; en sund kropp och ett sunt huvud. Nu är det bara kropp och ingen knopp, säger han.

Är det blågula intresset för crawlsim ett utslag av vår tids flåsiga individualism eller en positiv hälsotrend? Åsikterna går isär. Men blotta tanken på att det gamla hederliga bröstsimmet snart kan utgöra ett uppror mot en individfixerad samtid, svindlar.

Fakta | Fler simtävlingar för hårdingar

1. Vansbrosimningen

Årlig långdistanssimning på 3 000 meter som hålls i Vansbro i Dalarna.

2. Swim the Arctic Circle

Deltagarna simmar under midnattssol i Torne älv från finska till svenska sidan.

3Malmösimmet

Simtävling på 1 000–2 000 meter i Öresund, med start och mål vid Scaniaplatsen i Malmö.