Släck ett ljus

Text:

Bild: Ida Jansson

Tänk dig att sova i rökrum. Du kryper ned nyduschad, i nytvättade lakan och vaknar upp med ett tunt lager farliga ämnen på täcke och kuddar och lungorna fyllda med cancerogena partiklar.

Ungefär den effekten har värmeljus. I alla fall om man får tro danska Statens Byggeforskningsinstitut. Det har kommit fram till att levande ljus är den främsta anledningen till förhöjda halter av partiklar i hemmet. Ljus släpper ut 240 000 stycken per kvadratcentimeter, jämfört med cigaretter som släpper ut 213 000.

Den värsta boven är värmeljus gjorda av paraffin. Men ljus gjorda av stearin är inte så rena som många tror. De vanliga stearinljusen, som innehåller några procent paraffin, utsöndrar två tredjedelar så många partiklar som paraffinljus gör. Det finns stearinljus gjorda på 100 procent stearin, de utsöndrar ungefär en tredje-del, enligt Danmarks Tekniske Universitet.

Men det finns en annan anledning till att köpa stearinljus och det är att de är gjorda av fetter, alltså förnybart material. Tillverkningsprocessen är därmed mer koldioxidneutral. Paraffin är en restprodukt från utvinning av olja. För att vara riktigt miljövänlig bör man se till att ljusen är gjorda av vegetabiliska fetter och inte animaliska. Och helst ska de inte innehålla palmolja, för det kommer från skövlade regnskogar.

Det säljs cirka 300 miljoner värmeljus per år i Sverige. Skulle alla övergå till stearinljus, skulle koldioxidutsläppen minska lika mycket som om 15 000 bilar togs bort från vägarna, enligt Svanen.

Ännu bättre än både paraffin- och stearinljus är ljus gjorda på olja eller vax. Eller varför inte använda smör?   

Fokus | Gör dina egna miljövänliga ljus

Smör och toalettpapper

Ta en kub med hårt smör. Gör en veke, genom att snurra en fjärdedels ruta toalettpapper.  Tryck ner veken i smöret med hjälp av en skruvmejsel.

Apelsin och olivolja

Skär en apelsin på mitten. Ta försiktigt loss skalet på ena hälften och se till att strängen i mitten sitter fast i skalet. Den fungerar som veke. Häll olja på veken och i skalet. Håll en tändsticka mot veken i upp till 30 sekunder för att tända.

Sojavax och Ecoljusveke

Sätt fast en Ecoljusveke i en behållare av glas. Värm sojavax i vattenbad till 65 grader. Häll i. Låt stelna i 24 timmar.